Co daje nam magnez?

porada od Marcina

Magnez jest niezbędnym składnikiem do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Uczestniczy w budowie kości, bierze udział w syntezie białek i aktywizuje ponad 300 enzymów. Działa również uspokajająco na układ nerwowy.

Niedobór magnezu powoduje m.in. bolesne skurcze mięśni, trudności z koncentracją, nerwowość i zaburzenia snu. Możemy czuć się również notorycznie zmęczeni i osłabieni. U kobiet objawami mogą być bolesne miesiączki, wypadanie włosów i łamanie się paznokci.

Na niedobór magnezu wpływają m.in. poniższe czynniki

     

  • nadmierne spożywanie alkoholu i kawy,
  • fosforany (znajdujące się np. w napojach gazowanych),
  • nadmierne spożycie wapnia i błonnika pokarmowego,
  •  

Które produkty zawierają najwięcej magnezu?

     

  • rośliny strączkowe, groch, fasola,
  • otręby pszenne,
  • owoce suszone i banany,
  •  sery, mleko,
  • kasza gryczana,
  • zielone warzywa,
  • kakao,
  • mięso i przetwory mięsne,
  • orzechy, migdały,
  • woda wysokozmineralizowana.
  •  

26. stycznia 2016 r.
Zamknij menu