Czekolada przyspiesza odchudzanie? – porada od Agnieszki

Jak wiadomo, czekolada podobnie jak inne słodycze, ze względu na swoją kaloryczność i sporą zawartość cukru nie jest specjalnie polecana osobom dbającym o swoją sylwetkę. W ostatnich czasach jednak coraz częściej porusza się kwestię prozdrowotnych właściwości związków fenolowych zawartych w ziarnach kakaowca, które korzystnie wpływają na profil lipidowy, a wg niektórych źródeł przyspieszać mogą odchudzanie! Czy więc czekolada, w skład której wchodzi przecież kakao faktycznie jest taka niezdrowa?

 

 

Czekolada o zawartości minimum 70% kakao stanowi cenny element zdrowego jadłospisu. Bogactwo składników o charakterze antyoksydacyjnym korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego, minimalizując ryzyko rozwoju chorób serca, a także pomaga utrzymać mózg w dobrej formie. Pomocna jest także w trakcie stosowania diet redukcyjnych, gdyż skutecznie zaspokaja ochotę na „coś czekoladowego”. Należy jednak pamiętać, aby wkomponować gorzką czekoladę w jadłospis w sposób rozsądny. Zbyt duże ilości przynieść mogą więcej szkód niż korzyści!

07. lipca 2015 r.
Zamknij menu