Kawa z mlekiem?

Niestety nie jest to dobry pomysł...

Zwolennicy białej kawy wskazują na jej łagodniejszy smak w porównaniu do czarnego napoju. Jednak dodatek mleka lub śmietanki nie tylko tworzy niezapomnianą kompozycję smaku, ale również jest źródłem wysokiej kaloryczności takiego deseru. Wynika to z zawartości tłuszczu, szczególnie wysokiej w przypadku bitej śmietany. Dodatkowym źródłem kalorii jest cukier-1 łyżeczka to około 30 kcal. Kaloryczność filiżanki kawy z mlekiem (w zależności od zawartości w nim tłuszczu) waha się od 40 do 70 kcal. Natomiast kawa z cukrem i bitą śmietaną, będąca ucztą dla zmysłów, przysparza organizmowi nawet 160 kcal! Ciągle badany jest wpływ mleka na antyoksydanty kawy oraz badane są interakcje pomiędzy białkami mleka a kofeiną. Uważa się, że ze względu na powstawanie w przewodzie pokarmowym kompleksów białek i kofeiny, hamowane jest jej wchłanianie, a zatem działanie jest słabsze. Dodatek mleka do kawy, z uwagi na obecność laktozy, może stać się przyczyną uczucia ciężkości. Jednak alkalizujące właściwości mleka neutralizują niskie pH małej czarnej.

05. maja 2016 r.
Zamknij menu