Które warzywo pomoże nam schudnąć? Porada od Tomka.

Papryczka chili: 8 kcal w jednym strąku.

O tym, że papryczka chili jest pomocna w odchudzaniu, wiadomo od dawna. Za jej ostry smak odpowiada kapsaicyna – organiczny związek chemiczny. Ma ona własności drażniące i rozgrzewające skórę i błony śluzowe. Kapsaicyna pobudza wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie. Jedzenie ostrej papryki pobudza przemianę materii (zwłaszcza metabolizm tłuszczów), eliminuje uczucie głodu i przyśpiesza spalanie kalorii. Potwierdzili to naukowcy, którzy na podstawie badań dowiedli, że papryczka chili pomaga ograniczyć apetyt na słodkie, słone oraz tłuste potrawy. Jedząc to niepozorne warzywo, przyczyniamy się również do obniżenia poziomu trójglicerydów we krwi, a także zapobiegamy otyłości, cukrzycy typu 2 oraz kłopotom z ciśnieniem. Chili najlepiej dodawać stopniowo, w niewielkiej ilości, do ulubionych potraw.

27. stycznia 2015 r.
Zamknij menu