Wszelka nagła, intensywna i długo trwająca aktywność fizyczna prowadzi do zmęczenia mięśni, które na skutek przeciążenia mogą boleć następnego dnia. Jeżeli będziemy trenować intensywnie przez dłuższy czas nasze mięśnie się dostosują i nie będziemy odczuwać bólu. Co jednak w przypadku pojedynczych zrywów? Istnieją sposoby, aby przyspieszyć regenerację mięśni i zmniejszyć ich bolesność. Jednym z takich sposobów jest odpowiednia dieta, bogata w witaminy. Oto top 5. witamin, które wspomagają regenerację mięśni.

     

  • Witamina C to silny antyutleniacz zwiększający produkcję kolagenu tkanki łącznej, który pomaga w odbudowie skóry, ścięgien i naczyń krwionośnych. Witamina C wypłukuje również z mięśni powstały na skutek intensywnej aktywności kwas mlekowy. Dobre źródła witaminy C: zielona i czerwona papryka, owoce cytrusowe, ziemniaki, truskawki, kapusta, brokuły, maliny.
  • Witamina D pomaga absorbować wapń do budowy silnych kości i mięśni. Pomaga także zmniejszyć stan zapalny i wspomaga układ odpornościowy. Dobre źródła witaminy D: tłuste ryby morskie, tran, jaja.
  • Witamina E. Podczas intensywnych ćwiczeń białko zwane kinazą kreatynową (CPK), przedostaje się do krwioobiegu, a jej wysokie stężenie jest sygnałem uszkodzenia mięśni. Witamina E poprawia krążenie i pomaga efektywniej pozbywać się kinazy kreatynowej z krwi. Pomaga ona także chronić komórki przed uszkodzeniem ze strony wolnych rodników tlenowych. Dobre źródła witaminy E: nasiona słonecznika, kiełki pszenicy, oleje roślinne, migdały, awokado.
  • Witaminy z grupy B wzmagają naprawę mięśni i pomagają w rozwoju nowych komórek. Ich niedobór może natomiast powodować bolesność i skurcze mięśni. Dobre źródła witamin z gr. B: produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, produkty mleczne, kapusta, daktyle, łosoś.
  • Witamina A jest znana ze swojego pozytywnego wpływu na układ wzrokowy. Z punktu widzenia regeneracji wspomaga ona system odpornościowy i prawidłowe funkcjonowanie ważnych narządów organizmu. Dobre źródła witaminy A: podroby (ale należy uważać na wysoką zawartość cholesterolu), marchew, morele, nabiał, dynia, łosoś.
  •  

30. czerwca 2015 r.
Zamknij menu