Właściwości pomelo – Porada od Agnieszki
Pomelo jest największym owocem z rodziny cytrusów. Jednak spośród owoców cytrusowych wyróżnia się nie tylko rozmiarem, lecz także bogactwem witamin i innych składników odżywczych, zwłaszcza witaminy C, której posiada więcej niż łudząco podobny do niego grejpfrut i słynąca z tej witaminy cytryna. Nic więc dziwnego, że pomelo posiada wiele prozdrowotnych właściwości.
Pomelo, nazywany pomarańczą olbrzymią, jest największym przedstawicielem owoców cytrusowych - może osiągnąć nawet 25 cm średnicy i 2 kg wagi. Z kolei gąbczasta skórka o żółtej, żółtozielonej lub różowej barwie może dochodzić do nawet 5 cm grubości. Dlatego pomelo z wyglądu przypomina grejpfrut. Nic w tym dziwnego - w końcu kiedyś po skrzyżowaniu pomelo z chińską pomarańczą otrzymano właśnie ten owoc. Jednak miąższ pomelo jest bardziej słodki, mniej kwaśny i niestety mniej aromatyczny i soczysty niż miąższ grejpfruta. Miąższ ten może mieć kolor biały, zielony lub czerwony, przy czym najwięcej cennych dla zdrowia składników odżywczych znajduje się w tym białym.
Pomelo - właściwości odchudzające
Zawarte w pomelo enzymy ograniczają wchłanianie skrobi z pożywienia oraz pomagają zmniejszyć ilości cukru, która dostaje się do krwi po posiłku. Z kolei pektyny - błonnik zawarty w miąższu, skórce i błonach międzykomórkowych pomelo - szybko wypełniają żołądek i zwiększają uczucie sytości.