Rabarbar – przeżyj kwaśny dreszcz
więcej
JABŁKO, JAK WPŁYWA NA ORGANIZM CZŁOWIEKA?
Jabłka zawierają witaminę C, witaminę K, witaminę B2, witaminę B6, witaminę A, wiatminę E, witaminę B1, kwas foliowy, kwas pantotenowy, potas, mangan, żelazo, wapń, magnez, fosfor, miedź, polifenole, pektyny. Niektóre z tych składników występuje w owocach w małych ilościach i może się wydawać, że ich oddziaływanie jest niewielkie. Jednak skumulowane czynią one z jabłka owoc o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Szczególnie warta podkreślenia jest obecność licznych substancji mających działanie antyoksydacyjne.
Oto zalety spożywania jabłek:
1. Jabłka dobrze działają przy leczeniu nowotworów i ich profilaktyce
2. Pozytywnie wpływaja na czynność płuc
3. Mają działanie przeciwmiażdżycowe
4. Wspomagają leczenie cukrzycy typu II
5. Zaleca się spożywanie jabłek przy odchudzaniu
6. Mniejsze ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych
7. Odpowiednin wpływ na wygląd skóry
8. Spożywając jabłka wzmacniamy odporność
9. Mają odpowiedni wpływ przy astmie, zauważono jej mniejsze objawy
10. Uczestnictwo w profilaktyce chorób wzroku
11. Usuwanie z organizmu toksyn i metali ciężkich
12. Hamowanie rozwoju próchnicy
Źródło zdjęcia: www.zajadam.pl/wartosci-odzywcze/jablko
31. października 2019 r.