KALAFIOR I JEGO CENNE WŁAŚCIWOŚCI

Kalafior to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinien docenić każdy z nas. Kalafior to warzywo bardzo popularne na polskich stołach, jednak stosunkowo mało osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele cennych właściwości i składników odżywczych on posiada. 

 

Oto niektóre z korzyści, jakie przynosi jedzenie tego wspaniałego warzywa:

1. Kalafior wspomaga układ krążenia,

2. Zawiera dużo błonnika, dzięki czemu działa przy zaburzeniach trawienia,

3. Chroni przed nowotworami,

4. Wpływa na zdrowie oczu, zapobiega zwyrodnieniom plamki żołtej,

5. Pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem UV,

6. Chroni przed zaburzeniami neurodegedarycyjnymi,

7. Obniża ciśnienie krwi,

8. Wyrównuje poziom elektrolitów,

9. Regeneruje błony komórkowe,

10. Zmniejsza zachorowanie na cukrzycę.

 

Źródło zdjęcia: www.e-ogrodek.pl

 

09. czerwca 2020 r.
Zamknij menu