NIEBEZPIECZNY NADMIAR SOLI W DIECIE

Sód pełni niepodważalnie ważną rolę w organizmie człowieka. Jego niedobór powoduje skutki, lecz jego nadmiar może stwarzać niebezpieczeństwo. Do niedoboru dochodzi przeważnie rzadko, ale do nadmiaru niestety często. Sami stwarzamy sobie to zagrożenie, pownieważ dodajemy sól do większości posiłków, w trakcie gotowania. Bardzo często, sól jest dodawana do większości produktów spożywczych, jest w żywności przetworzonej. Nasz organizm szybko przyzwyczaja się do soli, co powoduje, że potrzebujemy jej coraz więcej.

Sód spełnia sporo istotnych funkcji:

     

  • reguluje gospodarkę wodną w organizmie oraz poziom nawodnienia poszczególnych komórek i tkanek,
  • uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych do mięśni,
  • chroni przed nadmierną utratą wody z organizmu,
  • wraz z potasem utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi.
  •  

Jednak długotrwałe spożywanie nadmiernych ilości sodu powoduje:

     

  • podwyższenie ciśnienia krwi, które prowadzi do zawału serca, udaru mózg;
  • jest też bezpośrednią przyczyną występowania obrzęków związanych z zatrzymaniem wody w organizmie;
  • powoduje przeciążenie nerek i powstawanie kamieni nerkowych;
  • mogą doskwierać dolegliwości ze strony wątroby;
  • regularnie przekraczana ilość sodu w diecie podwyższa stężenie cholesterolu, zwiększając tym samym ryzyko miażdżycy;
  • prowadzi do rozwoju cukrzycy, otyłości, demencji i osteoporozy;
  • nadmierne spożywanie soli oraz żywności konserwowanej solą stają się czynnikami sprzyjającymi wystąpieniu raka żołądka.
  •  

 

Źródło zdjęcia: www.kopalnia.pl

29. kwietnia 2020 r.
Zamknij menu