POTAS I JEGO ROLA W ORGANIZMIE

Potas jest jednym z trzech minerałów najważniejszych dla naszego organizmu. Pełni wiele niezwykle ważnych funkcji. Dzięki potasowi nasze komórki mogą przekazywać sobie impulsy elektryczne, ale potas pomaga też utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi oraz napięcie mięśni. Tu nie kończy się jednak jego wpływ na nasze zdrowie.

Dodatkowe jego zalety to:

     

  • utrzymuje równowagę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową,
  • bierze udział m.in. w regulacji pracy serca i innych mięśni,
  • bierze udział w metabolizmie białek i węglowodanów, wzmaga  sekrecję (wydzielanie) insuliny,
  • wpływa na perystaltykę jelit,
  • jest niezbędny organizmowi do wzrostu,
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi – pomaga usunąć nadmiar sodu z krwi,
  • może zapobiec zatrzymywaniu się wody w organizmie poprzez zwiększenie produkcji moczu,
  • zapobiega kamieniom nerkowym – poprzez obniżenie poziomu wapnia w moczu,
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni, zapobiega ich skurczom.
  •  

Produkty z wysoką zawartością potasu:

     

  • estragon
  • kurkuma
  • suszone morele
  • cebula
  • mleko
  • fasola biała
  • anyż
  • imbir
  • migdały
  •  

 

Źródło zdjęcia: www.naturalniezdrowe.pl

04. maja 2020 r.
Zamknij menu