SIEMIĘ LNIANE I JEGO WŁAŚCIOWŚCI

Siemię lniane ma ogromne właściwości, w takich małych brązowych nasionach lnu skrywa się ogromny potencjał dietetyczny. Można je wykorzystać nie tylko jako uzupełnienie jadłospisu, ale też w profilaktyce różnych schorzeń lub wspomagająco w ich leczeniu.

Nasiona lnu zawierają, m.in.:

     

  • kwasy tłuszczowe omega-3,
  • białko o bardzo dobrym profilu aminokwasowym,
  • błonnik pokarmowy
  • witaminy – z grupy B, witaminę E i K, foliany oraz cholinę,
  • makroelementy – fosfor, wapń, magnez, potas oraz sód,
  • mikroelementy – żelazo, miedź, cynk, mangan oraz selen.
  •  

Siemię lniane stosowane jest przy:

     

  • Refluksie
  • Wrzodach żołądkach
  • Zaparciach
  • Biegunkach i wzdęciach
  • Kaszlu i bólu gardła
  • Cukrzycy
  • Problemach hormonalnych
  • Profilaktyce nowotworowej
  • Profilaktyce osteoporozy
  • Nadciśnieniu tętniczym
  • Redukcji cholesterolu
  • Odchudzania
  •  

Nasiona lnu można stosować również w celach kosmetycznych, przy pielęgnacji włosów, skóry, paznokci.

 

Źródło zdjęcia: www.haistore.pl

19. maja 2020 r.
Zamknij menu