Rabarbar – przeżyj kwaśny dreszcz
więcej
ZASADY ZDROWEGO GRILLOWANIA
Majówka otwiera nam sezon na grillowanie. Niezwykle ważne jest to jak powinniśmy grillować mięsa, ryby i warzywa, by taka forma obróbki żywności nie odbiła się negatywnie na naszym zdrowiu i sylwetce. Należy zwrócić uwagę na to co grillujemy i jak powinno się przygotowywać posiłki na grillu.
Przede wszystkim musimy trzymać się tych zasad:
- Dobrze rozpalony grill- do grillowania najlepszy będzie brykiet lub węgiel pochodzący z drzew liściastych i nie zawierający żywicy.
- Należy grillować na tackach- karbowane i dziurkowane tacki aluminiowe na grilla zapobiegną skapywaniu tłuszczu na brykiet, a jednocześnie umożliwią swobodne krążenie gorącego powietrza.
- Skupić sie na tym, aby mięso było dobrze wypieczone, jednak nie można przesadzać również w drugą stronę- trzeba unikać przypalonych kawałków mięs i ryb.
- Używać naturalnych ziół i przypraw- naturalne przyprawy neutralizują toksyczne związki, które uwalniają się w czasie grillowania.
- Przygotować domową marynatę do mięs i ryb.
- Jeśli zależy Ci na potrawach o mniejszej kaloryczności, zdecyduj się na mięso drobiowe (z kurczaka lub indyka), które jest mniej tłuste niż wieprzowe czy wołowe.
- Grilluj cukinię, bakłażany, paprykę, szparagi, marchewkę i wiele innych.
- Skomponować własne fit sosy, zamiast używać majonezu czy ketchupu.
Źródło zdjęcia: www.regiodom.pl
01. maja 2020 r.