Składniki:

 

Ø  1 szklanka masła orzechowego

Ø  ½ szklanki miodu

Ø  2 szklanki płatków owsianych górskich

Ø  1 szklanka żyta ekspanowanego

Ø  szczypta soli

Ø  MIÓD można zastąpić: syropem z agawy, syropem klonowym

Ø  ŻYTO ekspandowane można zastąpić: dodatkową szklanką płatków owsianych, ryżem dmuchanym, amarantusem ekspandowanym, kaszą jaglana ekspandowaną lub płatkami żytnimi

Ø  BATONY można wzbogacić o odżywkę białkową

 

Przygotowanie:

Foremkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia

Masło orzechowe rozpuścić, dodać do niego miodu i szczyptę soli. Wymieszać.

Do  masy dodać płatki owsiane i żyto ekspandowane. Całość wymieszać (najlepiej ręką lekko zagniatając). (Jeżeli mieszanina jest za sypka dodać łyżkę miodu lub mleka, jeżeli za mokra łyżkę płatków)

Masę przełożyć do przygotowanej foremki mocno ją dociskając. (ja przykrywam folią spożywczą i dociskam wałkiem lub szklanką).

Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Wyjąć pokroić w dowolne kształty.

 

Batony należy przechowywać w lodówce do tygodnia

16. maja 2017 r.
Zamknij menu