CUKINIA FASZEROWANA KASZĄ JAGLANĄ I KREWETKAMI

SKŁADNIKI

 3 PORCJE, PO 277 KCAL

Ø  ok. 900 g cukinii (3 nieduże)

Ø  2 ząbki czosnku

Ø  2 łyżeczki oliwy

Ø  60 g (1/4 szklanki) kaszy jaglanej

Ø  250 ml passaty pomidorowej

Ø  1/2 łyżeczki mielonej papryki

Ø  ok. 220 g obranych krewetek

Ø  1 łyżka sosu sojowego

Ø  natka pietruszki do podania

 

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Cukinię przekroić wzdłuż na pół. Środek ponacinać ukośnie nożem w obydwie strony (ułatwi to wybranie miąższu). Doprawić solą i pieprzem, natrzeć oliwą i startym ząbkiem czosnku i wstawić do piekarnika na 20 minut (lub krócej jeśli cukinia jest dojrzała).

Kaszę jaglaną przepłukać na sicie i ugotować na małym ogniu pod przykryciem w 150 ml wody aż do wchłonięcia się płynu.

Na patelni na oliwie zrumienić starty ząbek czosnku, dodać passatę pomidorową, doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Gotować pod uchyloną pokrywką na małym ogniu przez ok. 10 minut.

Krewetki pokroić na mniejsze kawałki, skropić sosem sojowym.

 

Z podpieczonej cukinii wybrać miąższ, rozdrobnić go i dodać do sosu pomidorowego razem z ugotowaną kaszą jaglaną i pokrojonymi krewetkami. Wymieszać i powstałym farszem wypełnić wgłębienia z cukinii. Wstawić do piekarnika (180 st. C) i zapiekać ok. 20-25 minut. Posypać posiekaną natką pietruszki.

15. maja 2017 r.
Zamknij menu