Krokiety z kaszy jaglanej ze szpinakiem i serem
SKŁADNIKI
3 PORCJE
Ø 400 g ugotowanej na sztywno kaszy jaglanej (czyli 120 g suchej, ok. 1/2 szklanki)
Ø 50 g szpinaku
Ø 30 g tartego żółtego sera (np. cheddar, mozzarella)
Ø sól i zmielony biały pieprz
Ø 1 jajko
Ø oliwa lub masło klarowane
Ø panierka: 1 jajko, np. płatki owsiane, jaglane
PRZYGOTOWANIE
Ø Ugotować kaszę jaglaną: kaszę kilkakrotnie przepłukać na sicie ciepłą wodą, włożyć do garnka i zalać 350 ml zimnej wody (nieco mniej niż 1 i 1/2 szklanki). Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn. Zdjąć pokrywę i ostudzić.
Ø Ostudzoną kaszę włożyć do miski, nieco rozgnieść praską lub dłonią. Dodać opłukany, osuszony i posiekany szpinak, tarty ser oraz jajko. Doprawić solą i białym pieprzem i dokładnie wymieszać.
Ø Uformować podłużne krokiety (lub kotleciki). Obtoczyć najpierw w osolonym i roztrzepanym jajku, następnie w płatkach. Obsmażyć na złoty kolor na oliwie lub maśle klarowanym.
PROPOZYCJA PODANIA
Ø np. jogurt naturalny / sos pieczarkowy / sałatka z pomidora, papryki i cebuli