Krokiety z kaszy jaglanej ze szpinakiem i serem

SKŁADNIKI

 3 PORCJE

Ø  400 g ugotowanej na sztywno kaszy jaglanej (czyli 120 g suchej, ok. 1/2 szklanki)

Ø  50 g szpinaku

Ø  30 g tartego żółtego sera (np. cheddar, mozzarella)

Ø  sól i zmielony biały pieprz

Ø  1 jajko

Ø  oliwa lub masło klarowane

Ø  panierka: 1 jajko, np. płatki owsiane, jaglane

 

PRZYGOTOWANIE

 

Ø  Ugotować kaszę jaglaną: kaszę kilkakrotnie przepłukać na sicie ciepłą wodą, włożyć do garnka i zalać 350 ml zimnej wody (nieco mniej niż 1 i 1/2 szklanki). Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn. Zdjąć pokrywę i ostudzić.

Ø  Ostudzoną kaszę włożyć do miski, nieco rozgnieść praską lub dłonią. Dodać opłukany, osuszony i posiekany szpinak, tarty ser oraz jajko. Doprawić solą i białym pieprzem i dokładnie wymieszać.

Ø  Uformować podłużne krokiety (lub kotleciki). Obtoczyć najpierw w osolonym i roztrzepanym jajku, następnie w płatkach. Obsmażyć na złoty kolor na oliwie lub maśle klarowanym.

 

PROPOZYCJA PODANIA

 

Ø  np. jogurt naturalny / sos pieczarkowy / sałatka z pomidora, papryki i cebuli

18. maja 2017 r.
Zamknij menu