Woda - dlaczego jest taka ważna dla naszego zdrowia?
więcej
Przepis dnia
Zupa krem z dyni
Składniki wystarczają na 4 porcje zupy.
Składniki:
· 700 g obranej i oczyszczonej z pestek dyni
· 200 ml bulionu z tego przepisu
· 400 ml mleka 0,5 % tłuszczu
· garść pestek z dyni lub migdałów w płatkach 15 g
· sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa, 4 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Dynię pokrój w kostkę, zalej bulionem i mlekiem. Gotuj około 15 minut, dodaj zgnieciony czosnek i gotuj jeszcze kilka minut. Zmiksuj zupę blenderem i dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Upraż na nieprzywierającej patelni pestki z dyni lub migdały. Zupę podawaj posypaną pestkami.
Zupa krem z dyni to przepis, który świetnie nadaje się na zdrową przekąskę.
29. października 2015 r.