Przepis dnia

Zupa krem z dyni

Składniki wystarczają na 4 porcje zupy.

Składniki:

·        700 g obranej i oczyszczonej z pestek dyni

·        200 ml bulionu z tego przepisu

·        400 ml mleka 0,5 % tłuszczu

·        garść pestek z dyni lub migdałów w płatkach 15 g

·        sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa, 4 ząbki czosnku

 Przygotowanie:

Dynię pokrój w kostkę, zalej bulionem i mlekiem. Gotuj około 15 minut, dodaj zgnieciony czosnek i gotuj jeszcze kilka minut. Zmiksuj zupę blenderem i dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Upraż na nieprzywierającej patelni pestki z dyni lub migdały. Zupę podawaj posypaną pestkami.

Zupa krem z dyni to przepis, który świetnie nadaje się na zdrową przekąskę.

29. października 2015 r.
Zamknij menu