CHRUPIĄCA WIOSENNA SAŁATKA Z KOPREM I JABŁKIEM

Surowy koper, podobnie jak większość warzyw, zawiera mnóstwo składników odżywczych. Jest szczególnie bogaty w witaminę C. Nawiasem mówiąc, koper włoski jest również niskokaloryczny i pysznie smakuje.

Składniki dla 2 osób:

  • 300 g kopru włoskiego ok. 1 pęczka
  • 150 gramów jabłka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Sól, pieprz
  • 30 gramów orzechów włoskich
  • 50 g rukoli

Sposób przygotowania:

Koper umyć, usunąć szypułkę i pokroić w cienkie paski. Jabłko umyć, w razie potrzeby obrać, wydrążyć i pokroić w drobne paski.

Wymieszaj sok z cytryny, miód, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz, aby uzyskać dressing.

Upraż orzechy włoskie na patelni bez oleju. Rukolę umyj, trochę osusz i podziel układając na dwa talerze sałatkowe.

Koper włoski i jabłko połóż na rukoli, polej sałatkę dressingiem i wymieszaj. Na wierzchu posyp prażonymi orzechami włoskimi.

22. marca 2022 r.
Zamknij menu