Ciasto czekoladowe w wersji FIT

Powiedźmy sobie szczerze: każda z nas chce odżywiać się zdrowo, ale trudno odmówić sobie kawałka ciasta do kawy. A w rankingu ciast wysokie miejsce ma ciasto czekoladowe. Co powiecie na jego wersję fit?

Składniki na 4 porcje:

  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 85 g suszonych daktyli
  • 200 ml mleka (1,5%)
  • 25 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g orzechów włoskich
  • 20 g ciemnej czekolady
  • 100 g świeżych jagód

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180° C.
  2. W dużej misce zblenduj mleko z daktylami.
  3. Zmiel płatki owsiane na mąkę i dodaj do mieszanki daktylowej.
  4. Dodaj kakao, mąkę orkiszową i proszek do pieczenia, a następnie dobrze wymieszaj ciasto.
  5. Posiekaj orzechy włoskie i czekoladę. Dodaj orzechy oraz połowę czekolady do ciasta.
  6. Włóż ciasto do tortownicy i posyp pozostałą czekoladą.
  7. Piecz w temperaturze 180° C przez 25-30 minut.
  8. Pozwól ciastu ostygnąć, a następnie udekoruj świeżymi jagodami.
  9. Pokrój na porcje.

Smacznego!

Moduły zgodnie z koncepcją odżywiania Mrs.Sporty

Moduły w 1 porcji

Zboża - 1 / Nabiał - 0,2 / Mięso - 0 / Warzywa - 0

Owoce - 0,6  / Tłuszcze - 0,5 / Luksusy -  0,6 / Napoje - 0

13. lutego 2020 r.
Zamknij menu