Co się stanie, gdy będziesz jeść migdały codziennie?
By skorzystać z niesamowitych właściwości migdałów wystarczy jeść zaledwie garść (70 g) dziennie - tylko tyle wystarczy, aby obniżyć ciśnienie krwi i dostarczyć organizmowi białka, zdrowych tłuszczy i pokaźnej dawki witamin i minerałów.
Niesamowite właściwości migdałów
Migdały są bogate w witaminę E, ważny przeciwutleniacz, który działa jako eliminator zepsutych komórek w organizmie, a tym samym wspiera zdrowie tkanek. Odpowiednie spożycie witaminy E chroni przed licznymi chorobami.
Ci, którzy skubią migdały jako przekąskę, automatycznie ograniczają apetyt i zmniejszają ryzyko pojawiania się napadów głodu.
Migdały mogą wspierać diabetyków. Zawarte w nich tłuszcze i błonnik pomagają stabilizować poziom cukru we krwi. Magnez wspiera wrażliwość komórek na insulinę (migdały = dobre źródło magnezu).
Magnez jest też niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerwów i mięśni. Bierze udział w procesach regulacyjnych wytwarzania cholesterolu i zapobiega powstawaniu zakrzepów, chroni przed arytmią.
Migdały są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które mogą chronić organizm przed skutkami przedwczesnego starzenia i niektórymi rodzajami raka. Najlepszym źródłem są surowe migdały lub masło z ciemnych migdałów. Blanszowane migdały zawierają mniej przeciwutleniaczy.
Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach pomagają w zachowaniu prawidowego poziomu cholesterolu. Liczne przeciwutleniacze powodują niski stopień utleniania cholesterolu LDL. Zmniejsza to ryzyko miażdżycy.
Migdały są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, białka i błonnika. Są również bogate w magnez, witaminę E i inne mikroelementy.
Ważne: na migdały powinny uważać osoby nadwrażliwe na kwas salicylowy. Migdały zawierają więcej tego naturalnego konserwantu niż jakikolwiek inny rodzaj orzechów.
Migdały w Twojej kuchni
Spaghetti z sosem migdałowym
Składniki:
- 100 g spaghetti pełnoziarnistego
- szczypta soli
- 10 g migdałów
- kilka listków bazylii
- ząbek czosnku
- 50 ml bulionu warzywnego
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 100 gramów cukinii
- 30g parmezanu, startego
- szczypta pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Migdały prażymy bez tłuszczu na patelni aż do brązowienia, wyjmujemy.
Listki bazylii należy umyć, osuszyć i drobno siekać. Czosnek obrać i drobno posiekać.
Wymieszać ze sobą migdały, bazylię, czosnek, bulion i ćwierć łyżki oleju. Doprawić szczyptą soli.
Cukinię oczyścić, umyć i pokroić na długie, cienkie paski. Na patelni rozgrzać ćwierć łyżki oleju. Cukinię obsmażyć przez około 3 minuty ciągle mieszając.
Odcedzić makaron i włożyć z powrotem do garnka.
Cukinię doprawić solą i pieprzem. Dodać sos migdałowy i tarty parmezan. Dodać makaron. Wymieszać wszystkie składniki.
Spaghetti podawać udekorowane listkami bazylii.