Gorzkie substancje wspomagają trawienie, układ odpornościowy i stymulują metabolizm tłuszczów w wątrobie oraz wytwarzanie żółci podczas żucia w jamie ustnej.  Pomagają nawet w walce ze stresem. To wystarczające powody, aby w październiku mianować "gorzki" nowym "słodkim".

Większość z nas uwielbia to, co słodkie. Zwłaszcza wtedy, gdy jesteśmy zestresowane, częściej uciekamy się do pocieszycieli duszy zawierających cukier.  Zbyt słodkie życie jest nie tylko trucizną dla naszych zębów, ale także osłabia wątrobę. A to ma swoje konsekwencje...

Dlaczego cykoria jest dobra na stres?

Wątroba jest najważniejszym organem detoksykacji.  Gdy jesteśmy zestresowani podwyższony poziom kortyzolu wpływa na pracę  wątroby w  taki sposób, że wytwarza ona mniej enzymów rozkładających tłuszcze. Konsekwencją może być  otyłość, odkładanie się tłuszczu brzusznego i zaburzenia pracy układu odpornościowego oraz układu sercowo-naczyniowego.

Wspieraj wątrobę!

Wątrobę możesz wspierać - szczególnie w stresujących czasach. Najlepiej robić to gorzkimi substancjami, które pomagają w detoksykacji organizmu.  Gorzkie warzywa to m.in. cykoria, brukselka i karczochy, a także mniszek lekarski, sałatka cykorii, szałwia oraz rukola.

I najlepsza wiadomość na końcu: kawa i  ciemna czekolada również zawierają gorzkie substancje.  ????

Jak widzisz jedzenie gorzkiego nie musi być całkowitą rezygnacją ze „słodkości”. 

02. października 2022 r.
Zamknij menu