Desery na grilla
Sezon na grillowanie bezsprzecznie można uznać za otwarty! I o ile nasze lodówki zazwyczaj pełne są w tym czasie karkówki, chudego kurczaka i wszelkich innych mięs, o tyle w ogóle najczęściej nie bierzemy pod uwagę deserów na grilla. A szkoda! Mogą być równie pyszne, co te przygotowywane w tradycyjny sposób. Są lekkie, więc idealne na pierwsze upały. Do dzieła!
Grillowane pieczywo chrupkie z mozzarellą i truskawkami
Składniki:
- Pieczywo chrupkie typu Wasa
- Mozzarella – mini kulki
- Świeże truskawki
- Bazylia
Sposób przygotowania:
Mozzarellę i truskawki pokroić w kosteczkę. Dodać posiekaną bazylię. Na grillowej tacy układać chrupkie pieczywo i trzymać chwilę na ruszcie. Jeżeli pieczywo się przyrumieni obrócić na druga stronę. Na każdym kawałku pieczywa ułożyć po łyżce farszu, przykryć przykrywą lub papierem i jeszcze chwilę razem podgrzewać. Po zdjęciu z rusztu udekorować bazylią. Ten deser na grilla warto chrupać, gdy jest jeszcze ciepły!
Grillowany ananas z sokiem z limonki
Składniki:
- świeży ananas
- odrobina miodu
- sok z limonki
- cynamon
Sposób przygotowania:
Ananasa pokroić na kawałki, odcinając zdrewniałą część ze środka. Plastry ułożyć na rozgrzanej na ruszcie grilla i opiekać przez 7-10 minut z każdej strony (najlepiej do momentu pojawienia się brązowych śladów). Pod koniec grillowania posypać cynamonem. Sok z cytryny wymieszać z miodem i skropić gotowe ananasy.