Składniki na 1 porcję:

  • 100 g dyni Hokkaido
  • 30 ml soku pomarańczowego, niesłodzonego
  • 10 g tartej skórki pomarańczowej
  • 11 skórek z pomarańczy
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 35 g śmietany 18%
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 10 g herbatników maślanych

Przygotowanie:

Dynię przekrój na pół, usuń pestki i miękkie wnętrze dyni. Następnie pokrój ją w drobną kostkę.

Do rondla włóż pokrojoną dynia, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, cynamon i miód. Gotuj pod przykryciem 20-25 minut. Na koniec gotowania dynia powinna być miękka.

Zmiksuj blenderem na aksamitną masę. Następnie pozostaw do ostygnięcia.

W dodatkowej misce ubij na sztywno śmietanę z cukrem. Następnie ostrożnie dodaj zimne puree z dyni.

Aby uzyskać efekt warstwowy, w słoiku naprzemiennie układaj krem ​​dyniowy i pokruszone herbatniki. 

Wskazówka: ozdobne oczy wykonane są z pianek, na których zrobiono czekoladowe krople.

27. października 2022 r.
Zamknij menu