Osteoporoza: przyczyny, objawy i leczenie
Wszystko co musisz wiedzieć o osteoporozie.
Osteoporoza jest chorobą układu kostnego, która charakteryzuje się niską masą kostną oraz zwiększonym ryzykiem złamań. W Polsce jest cichą epidemią.
Osteoporoza: cicha epidemia
Po 50. roku życia ryzyko złamań dotyka 30% kobiet, co wiąże się z trwałym kalectwem. Złamania osteoporotyczne kości udowej wiążą się z powikłaniami, przy których umiera co piąta kobieta! Do powstawania osteoporozy przyczynia się:
- dieta uboga w wapń,
- dieta uboga w witaminy D i K,
- dieta uboga w magnez,
- zaburzenia hormonalne związane z menopauzą,
- brak aktywności fizycznej na co dzień,
- palenie papierosów
- spożywanie alkoholu.
Badania dowodzą, że ćwiczenia fizyczne znacząco zwiększają gęstość kości. Wielu autorów badań potwierdza, że sport uprawiany w dorosłym wieku utrzymuje i zwiększa masę kostną.
Po 40. roku życia masa kostna całego szkieletu systematycznie się zmniejsza.
Ryzyko zachorowania na osteoporozę
Prawdopodobieństwo zachorowania zwiększa się:
- po ukończeniu 60. roku życia;
- przy bardzo szczupłej budowie, która świadczy o mniejszej masie kostnej;
- u osób, które mają problem z zaburzeniami pracy tarczycy oraz spadku hormonów płciowych;
- u osób, które mają upośledzone wchłanianie wapnia;
- u osób, których dieta zawiera zbyt dużo białka;
- podczas zażywania niektórych leków, m.in. kortykosteroidów
Jak rozpoznać osteoporozę?
Kości w naszym ciele są sztywne i elastyczne jednocześnie. Ich wnętrze złożone jest z różnych tkanek, w których wciąż powstają nowe komórki. Po 40 roku życia zmniejsza się aktywność komórek strukturalnych. To powoduje, że kości co roku tracą około 1% swojej masy. Proces ten przyspiesza po menopauzie - wówczas co roku ubywa 2-3% tkanki kostnej.
Gęstość mineralną kości bada się na szyjce kości udowej lub kręgosłupie, a samo badanie nazywa się densytometrią. Stwierdzona obniżona gęstość mineralna kości (BMD) wymaga dodatkowej analizy i ustalenia czy jest to stan wynikający z menopauzy, czy też jest skutkiem innych schorzeń.
Objawy osteoporozy
Objawy osteoporozy można rozpoznać gołym okiem: słabsze kości ulegają spłaszczeniu, przez co plecy mogą być zaokrąglone. Pozostałe objawy osteoporozy to:
- nieprawidłowa postawa, w której brzuch jest wypchnięty do przodu;
- ból pleców i kręgosłupa;
- złamania kości, które następują nawet na skutek niewielkiego uderzenia lub upadku;
- bóle brzucha spowodowane uciskiem żeber na narządy wewnętrzne.
Zanim pojawią się pierwsze objawy osteoporozy, choroba może rozwijać się nawet przez kilka lat pozostając w ukryciu.
Osteoporoza a dieta i sport
Badania dowodzą, że ćwiczenia fizyczne znacząco zwiększają gęstość kości, wielu autorów badań potwierdza, że sport uprawiany w dorosłym wieku utrzymuje i zwiększa masę kostną. Celem leczenia osteoporozy jest uniknięcie złamania i poprawa jakości życia. Na leczenie składa się:
- Aktywny tryb życia, ćwiczenia siłowe i aerobowe, codziennie od najmłodszych lat i minimum 3-4 razy w tygodniu w późniejszym okresie. Ćwiczenia obciążają szkielet , co stymuluje kościotoworzenie, wpływają na osiągnięcie większej masy kostnej u młodych dorosłych, jak również w późniejszym wieku spowalnia utratę masy kostnej.
Profilaktyka upadków – poprawa stabilizacji począwszy od stopy przez kolano do kręgosłupa. Aktywność fizyczna znacząco zwiększa siłę mięśni, co jest istotnym elementem przeciwdziałającym upadkom i tym samym złamaniom. Ćwiczenia powinny wspierać kości najczęściej łamiące się w przebiegu osteoporozy. Kość promieniowa, udowa, kręgosłup, nadgarstek. Trening funkcjonalny opierający się o ruchy wykonywane na co dzień z elementami treningu siłowego będzie najlepszą prewencją. Ćwiczenie stabilizacji warto zacząć od spotkania ze specjalistą i wykonywać je niezwykle ostrożnie. Aktywizacja mięśni głębokich oraz przywracanie prawidłowych wzorców ruchowych będzie wpływać nie tylko korzystnie na kości,ale i na ogólną poprawę funkcjonowania.
- Osteoporoza a dieta bogata w wapń i magnez oraz witaminę D, K, uzupełnienie niedoborów – Witamina D ma ogromny wpływ na gospodarkę wapniowo-fosforową biorąc udział w mineralizacji kości. Jej działanie zlokalizowane jest w jelitach, nerkach i układzie kostnym. Aktywna forma wit. D (kalcytriol) wpływa na utrzymanie stałego poziomu wapnia we krwi. Wapń minimum 1200mg na dobę, witamina D minimum 2000 jednostek. Na ujemny bilans wapnia we krwi wpływa dieta obfita w mięso i przetwory mięsne – zwiększa się jego wydalanie wraz z moczem.
„Tkanka kostna zawiera 99% zasobów wapnia całego organizmu. Wapń jest kluczowym pierwiastkiem przy budowaniu szczytowej masy kostnej w młodym wieku i aby osiągnąć ją jak najwyższą należy zapewnić dodatni bilans tego pierwiastka. Taka „nadwyżka” wapnia powinna wynosić średnio 160 mg wapnia spożywanego codziennie przez mężczyzn i 130 mg przez kobiety przez pierwsze 20 lat życia[1]”.
Produkty z dużą ilością wapnia:
- wody mineralne zawierające ten pierwiastek,
- mleko i przetwory mleczne,
- konserwy rybne (ryby wraz z ośćmi),
- fasola (należy zwrócić uwagę na przyswajalność).
10 rad, które pomogą Ci przeciwdziałać osteoporozie:
- Pamiętaj o regularnych treningach 3-4 razy w tygodniu. Ćwicząc wzmacniasz gorset mięśniowy jednocześnie pobudzając tkankę kostną do odbudowy;
- Poprzez odpowiedni trening pod okiem trenera kompensuj dysfunkcje swojego ciała. Wzmocnione mięśnie i kości pomogą stabilizować Twoje ciało;
- Pamiętaj o ćwiczeniu koordynacji i mięśni głębokich - to one pomogą Ci zapobiegać upadkom w starszym wieku;
- Wzbogać swoją dietę o produkty bogate w wapń: produkty mleczne oraz zielone warzywa, takie jak brokuły, fasolka czy szpinak.
- Doprawiaj potrawy ziołami bogatymi w wapń, takimi jak np. rzeżucha, pietruszka lub szczypiorek;
- Pij wodę mineralną zawierającą wapń;
- Jedz suszone owoce. Zawierają dużo potasu, który hamuje wydalanie wapnia z organizmu;
- W słoneczny dzień wybierz się na spacer, by zapewnić sobie odpowiedni poziom witaminy D, która wspomaga wchłanianie wapnia;
- Wyklucz ze swojej diety „pogromnców wapnia“, tj. nikotynę, alkohol, kawę i przetworzone mięso.
Chcesz wiedzieć więcej? Zapisz się na bezpłatną konsultację z trenerem Mrs.Sporty!
Autor: Anna Wawrocka
[1]Jarosz M (red). Praktyczny podręcznik dietetyki. IŻŻ, Warszawa 2010.