Pstrąg tęczowy pieczony w soli z cytryną

Nie jesteś fanką tradycyjnego karpia? W takim razie mamy dla Ciebie pyszną (i oczywiście dietetyczną!) alternatywę!

Składniki:

(na 4 osoby)

  • 1 cytryna
  • 4 liście laurowe
  • 2 jaja (rozmiar L)
  • 4 kg gruboziarnistej doli morskiej
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pstrąg tęczowy (ok. 1,2 kg)

Sposób przygotowania:

  1. Do przygotowania dania potrzebna będzie bardzo duża miska, by można było dobrze wymieszać z solą pozostałe składniki.
  2. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, osuszyć, skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie przekroić i wycisnąć z niej sok.
  3. Liście laurowe opłukać, osuszyć i palcami podzielić na małe kawałki. Żółtka oddzielić od białek (można je wykorzystać w innym daniu).
  4. Białka lekko ubić trzepaczką. Dodać do nich sól i sok z cytryny, wymieszać.
  5. Skórkę z cytryny i liście laurowe również dodać do soli i wymieszać.
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim ok. 1/3 masy solnej, formując ją odpowiednio do wielkości pstrąga.
  7. Pietruszkę opłukać, osuszyć, listki drobno posiekać i włożyć do środka ryby.
  8. Pstrąga ułożyć na soli. Resztę soli ułożyć na rybie i dobrze docisnąć rękoma, zwracając przy tym uwagę, by cały pstrąg był dokładnie otulony solą.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (termoobieg nie jest zalecany, piekarnik gazowy – poziom 3) na środkowym poziomie przez 45-50 minut.
  10. Po upieczeniu wyjąć rybę z piekarnika i odczekać 3 minuty. Następnie delikatnie rozbić skorupę z soli (najlepiej tępą stroną dużego, ciężkiego noża lub tłuczkiem do mięsa) i oddzielić od ryby. Za pomocą dwóch łyżek zdjąć skórę z pstrąga, usunąć ości.
  11. Filety ułożyć na talerzach  i podawać.
20. grudnia 2019 r.
Zamknij menu