Pstrąg tęczowy pieczony w soli z cytryną
Składniki (na 4 porcje):
- 1 cytryna
- 4 liście laurowe
- 2 jaja rozmiar L
- 4 kg gruboziarnistej soli morskiej
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pstrąg tęczowy (ok. 1,2 kg)
Sposób przygotowania:
Do przygotowania dania potrzebna będzie bardzo duża miska, by można było wymieszać z solą pozostałe składniki.
Cytrynę sparzyć wrzątkiem, osuszyć, skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie przekroić i wycisnąć z niej sok. Liście laurowe pokruszyć na małe kawałki. Żółtka oddzielić od białek (będzie można je wykorzystać w innym daniu). Białka lekko ubić trzepaczką. Dodać do nich sól i sok z cytryny, wymieszać. Dodać skórkę z cytryny, liście laurowe i ponownie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim 1/3 masy solnej formując ją w kształt pstrąga.
Pietruszkę opłukać, osuszyć, listki drobno posiekać i włożyć do środka ryby. Pstrąga ułożyć na masie solnej. Resztę soli ułożyć na rybie i dobrze docisnąć rękoma zwracając uwagę, by cały pstrąg był dobrze otulony solą.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 st. C na środkowym poziomie przez 45-50 minut. Po upieczeniu wyjąć rybę z piekarnika i odczekać ok. 3 minut. Następnie delikatnie rozbić skorupę z soli (np. tłuczkiem do mięsa) i oddzielić od ryby. Z pomocą dwóch łyżek zdjąć skórę z pstrąga, usunąć ości. Filety ułożyć na talerzach i podawać.
Smacznego!
MODUŁY ZGODNIE Z KONCEPCJĄ ODŻYWIANIA MRS.SPORTY
MODUŁY W 1 PORCJI
Zboża - 0 / Nabiał - 0 / Mięso - 2 / Warzywa - 0
Owoce - 0 / Tłuszcze - 0 / Luksusy - 0 / Napoje - 0