Przepis na gorącą czekoladę z chilli

Dania na rozgrzewkę, dzięki którym zimą zrobi się Wam cieplej.

Kiedyś gorąca czekolada była uznawana za napój luksusowy. Na szczęście dziś każda z nas może pozwolić sobie na wieczorny relaks z filiżanką rozgrzewającej czekolady z chilli w dłoni. To również świetny sposób na poprawę humoru! Wykorzystajcie nasz przepis na gorącą czekoladę, a jeśli macie ochotę modyfikujcie go dodając nowe składniki: pokruszone orzechy lub migdały albo wiórki kokosowe.

Jak zrobić gorącą czekoladę?

Przepis na gorącą czekoladę z chilli jest naprawdę prosty! Wystarczy kilka składników i po chwili rozgrzewający napój będzie gotowy

Składniki na 4 porcje:

(Na 1 porcję gorącej czekolady – podziel ilości składników przez 4)

  • 1 l mleka (1,5% tł.)
  • 200 g  gorzkiej czekolady
  • 2 papryczki chili
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • odrobina cynamonu

 

Przepis na gorącą czekoladę:

  1. Podgrzać 800 ml mleka.
  2. Czekoladę posiekać i mieszając rozpuścić w mleku.
  3. Papryczki chili przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona, pokroić w drobną kostkę i dodać do czekolady razem z brązowym cukrem.
  4. 200 ml mleka podgrzać i spienić.
  5. Czekoladę przelać do 4 szklanek, podawać ze spienionym mlekiem.
  6. Posypać cynamonem.

Poziom ostrości czekolady zależy oczywiście od indywidualnych preferencji - kto chce uzyskać bardziej pikantny napój, może również dodać mielone chili.

12. grudnia 2019 r.
Zamknij menu