Sałatka z ujemnymi kaloriami
Ujemne kalorie
Tak naprawdę pojęcie ujemnych kalorii nie istnieje, bowiem każdy pokarm, z kilkoma wyjątkami tak jak woda, zioła, czy zielone liście dostarczają nam energii. Jedne produkty mniej, inne nieco więcej, jednak z tych pierwszych możemy czerpać dodatkowe korzyści, kiedy ich jedzenie wpływa pozytywnie na podkręcenie spalania tkanki tłuszczowej. Część z nich zawiera dużo wody oraz błonnika, jednocześnie zawierając mało białka, węglowodanów oraz tłuszczu. Wtedy organizm trawi te produkty bardzo długo. Kiedy z produktów o tzw. ujemnych kaloriach jest zbudowany cały posiłek, nasz przewód pokarmowy musi się mocno napracować, a więc wydatkować sporo własnej energii, w celu strawienia takiego posiłku.
Pamiętajmy, że zbyt duże ograniczenie kalorii może mieć wiele negatywnych skutków. Owszem, jedzenie z umiarem kalorycznych produktów oraz wprowadzenie większej ilości warzyw ma swoje zalety w czasie odchudzania, ale należy pamiętać, że potrzebujemy także aminokwasów, tłuszczu oraz węglowodanów.
Co ma ujemne kalorie?
Biorąc pod uwagę te czynniki, skomponowaliśmy sałatkę, która zawiera produkty wpływające pozytywnie na efekty w odchudzaniu i zawiera mało kilokalorii. Dzięki odpowiedniemu doborowi składników, uzyskamy upragniony efekt :)
Szpinak oraz rukola – w postaci surowej zawierają nawet do 95 wody, mają znikomą ilość kalorii, za to dostarczają mnóstwo błonnika, zmniejszają ataki głodu, spowalniają trawienie i ograniczają rozkładanie tłuszczów z pokarmu.
Papryka – zawiera dobre węglowodany oraz hamuje łaknienie. Poprawia procesy trawienne, działa moczopędnie i pomaga oczyścić organizm.
Czosnek – dostarcza nam wielu witamin: A, C, B, a także miedzi, cynku, żelaza, jodu magnezu oraz manganu.
Rzodkiewka – ostre olejki eteryczne wpływają na zmniejszenie apetytu. Rzodkiewka ma też mało kalorii.
Ogórek kiszony – zawiera minimalną ilość kalorii. Węglowodany, które naturalnie występują w świeżym ogórku zostają rozłożone w procesie kiszenia przez bakterie kwasu mlekowego. Poza tym dostarczają dużo błonnika i wody.
Olej kokosowy – po spożyciu oleju kokosowego wzrasta temperatura ciała, a więc organizm zużywa energię na jego podgrzanie.
Pieprz, papryka czerwona, kurkuma – są to przyprawy termogenne, które zmuszają organizm do produkcji ciepła.
Pierś z kurczaka – ze względu na wysoką zawartość białka, długo się trawi. Białko charakteryzuje się wysokim efektem termicznym, stąd ok. 25-40% energii ze spożytego białka organizm zużywa na jego strawienie.
Sałatka z ujemnymi kaloriami
Składniki:
Garść szpinaku i rukoli
½ papryki żółtej
1 ząbek czosnku
3 kiszone ogórki
2 rzodkiewki
1 łyżka oleju kokosowego
100 g piersi z kurczaka
Przyprawy: pieprz, papryka czerwona, kurkuma, sól nieoczyszczona
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka ugotować na parze lub upiec w piekarniku. Czosnek przecisnąć przez praskę. Olej rozpuścić i wymieszać z przyprawami oraz czosnkiem. Paprykę, ogórki oraz rzodkiewkę pokroić. Warzywa wymieszać i umieścić na talerzu. Pierś z kurczaka pokroić na podłużne kawałki, położyć na warzywach i polać wszystko przygotowanym sosem.
Zobacz też: Przyprawy przyspieszające metabolizm
Agnieszka Cioś