Złote mleko na odporność

Podczas zimy i stresującego okresu przedświątecznego Twój układ odpornościowy potrzebuje wsparcia. Złote mleko to niemal cudowny napój: wzmacnia układ odpornościowy, a przy okazji rozgrzewa. A jak smakuje!

Złote mleko i jego cudowne właściwości

Złote mleko to mikstura wykorzystywana w medycynie ajurwedyjskiej. Ma działanie przeciwzapalne i pobudzające. Zawarta w nim kurkuma nie tylko wzmacnia odporność i pomaga zwalczać infekcje, ale też ma właściwości antynowotworowe. Miód z kolei jest znany ze swojego działania przeciwbakteryjnego. Wchodzący w skład złotego mleka cynamon pomaga organizmowi oczyszczać się z toksyn. To wszystko sprawia, że po napój warto sięgać nie tylko w okresie przedświątecznym, ale przez całą zimę.

Składniki na 2 porcje

  • 350 ml mleka migdałowego
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 plasterek (około 10 g) imbiru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 10 goździków

Przepis na złote mleko

  1. Delikatnie podgrzej mleko migdałowe na średnim ogniu.
  2. Dodaj do ciepłego mleka kurkumę i miód, a następnie dobrze wymieszaj tak, by miód się rozpuścił.
  3. Zetrzyj imbir i dodaj do mleka.
  4. Dodaj do napoju pozostałe składniki.
  5. Gotuj mleko ze wszystkim składnikami przez około 5 minut, a następnie odcedź przelewając przez drobne sito.
  6. Jeśli chcesz możesz podać napój posypany szczyptą kurkumy.

Zobacz też:

26. października 2020 r.
Zamknij menu