Zupa kalafiorowo-kokosowa

Ta kremowa zupa świetnie rozgrzeje Cię w chłodne dni!

Składniki na 4 osoby:

1 głowa kalafiora około 1 kg

1 cebula

1 ząbek czosnku

25 g świeżego imbiru

1 łyżka oleju rzepakowego

400 ml mleka kokosowego

500 ml bulionu warzywnego

Sól, papryka, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Dokładnie umyj kalafiora i podziel na równej wielkości różyczki. Pozostaw dwie z nich do dekoracji. Pokrój je i odłóż na bok.

Obierz cebulę, czosnek i imbir. Drobno pokrój, a następnie usmaż w dużym garnku na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Dodaj kalafior i smaż razem przez kilka minut. Wlej mleko kokosowe i dodaj pozostałe warzywa.

Dopraw zupę solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową. Gotuj przez około 15 minut na średnim ogniu. Gotową zupę zmiksuj blenderem do momentu, gdy uzyska kremową konsystencję.

Upraż pozostałe różyczki kalafiora tak, by się zarumieniły. Udekoruj nimi zupę przed podaniem.

18. grudnia 2018 r.
Zamknij menu