Zupa ziemniaczana z pestkami granata

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:

Na jedną porcję podziel przez 4

  • 1 granat (ok. 200 g)
  • 800 g mąki ziemniaczanej
  • 2 cebule szalotki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 cl sherry
  • 100 g wędzonej szynki
  • sól
  • Papryka mielona

SKŁADNIKI NA PESTO:

  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka świeżo startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.    Przekrój granat na pół i z pomocą łyżki wyjmij pestki granatu. Odłóż je na bok.

2.    Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.

3.    Obierz cebulę i pokrój w kostkę.

4.    Podsmaż cebulę oraz ziemniaki na rozgrzanym oleju.

5.    Wlej białe wino i bulion.

6.    Gotuj całość na wolnym ogniu przez około 25 minut.

PRZYGOTUJ PESTO:

1.    Grubo posiekaną natkę pietruszki, czosnek, parmezan i migdały włóż do blendera.

2.    Dodaj oliwę z oliwek.

3.    Dopraw solą i pieprzem.

4.    Zblenduj.

Podsmaż szynkę na powlekanej patelni bez użycia oleju do momentu, aż będzie chrupiąca.

Wlej zupę na talerz i posyp podsmażoną szynką.

Podawaj skropioną pesto i posypaną pestkami granata.

27. stycznia 2020 r.
Zamknij menu