10 niedocenianych warzyw z polskich upraw - tego nie wiedziałas!

Czy warto jeść te warzywa?

1.    Kalarepa

To odmiana kapusty warzywnej. Bogata w wapń, magnez, witaminy z grupy B, witaminę C oraz glukozynolany- związki siarkowe o właściwościach przeciwnowotworowych. W 100g zawiera zaledwie 27 kcal. Można ją chrupać na zimno, lub dodawać do potraw gotowanych i duszonych.

 

2.    Jarmuż

Jest skarbnicąonnika, witamin C, PP, H, K i beta-karotenu, a także wapnia, potasu, fosforu, magnezu i żelaza. Pomocny w profilaktyce chorób układu krążenia i nowotworów ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy szczególnie sulforafanu. Idealny dodatek do sałatek, dań z kaszy czy koktajli  

owocowo-warzywnych.

 

3.    Rzepa

Zawiera wapń, fosfor, żelazo, potas, magnez i jod. Jest dobrym źródłem witaminy PP, C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Ponadto ma działanie żółciopędne, wzmacniające, bakteriobójcze i moczopędne, dzięki czemu wspomaga leczenie zakażeń układu moczowego czy trądziku. Przeciwdziała wypadaniu włosów.  Pomocna również w leczeniu przeziębienia i anginy. Rzepę podawać można w postaci surówek lub duszoną z innymi warzywami.

 

4.    Skorzonera

Inaczej wężymord czarny korzeń. Należy do warzyw praktycznie nieznanych i zapomnianych. Jadalne są jej czarne korzonki, w smaku przypomina szparagi. Bogata głównie w żelazo i fosfor, a także inulinę obniżającą poziom cukru we krwi oraz poziom cholesterolu. Poprawia trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. Skorzonerę spożywamy ugotowaną bądź zapieczoną.

 

5.    Pasternak

Jadalne są jego korzenie. Kiedyś spożywany był zamiast ziemniaków.

Pasternak zawiera sporo węglowodanów, potas, fosfor, wapń, żelazo, witaminę C oraz te z grupy B. Wykazuje głównie działanie moczopędne i odtruwające. 

 

Wpływa pozytywnie na pęcherz, drogi moczowe oraz nerki. Pasternak jest dość kaloryczny (75 kcal/100g). Odpowiedni jako dodatek skrobiowy do mięs lub jako uzupełnienie zup warzywnych.

 

NIE MASZ POMYSŁU NA POSIŁEK? TUTAJ ZNAJDZIESZ MNÓSTWO PRZEPISÓW

1.    Kabaczek

Spokrewniony jest z dynią i cukinią. Dostarcza karotenoidów w tym beta-karotenu, witaminę C, potas i fosfor. Wykazuje działanie moczopędne, ponadto  jest lekkostrawny. Najsmaczniejszy jest młody kabaczek. Można go podawać w dowolnej formie. W 100g zawiera zaledwie 16 kcal.

 

2.    Dynia

Występuje w ok. 20 odmianach. Cechuje się pomarańczowym miąższem i dość słodkim smakiem. Bogata w potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Dostarcza sporo karotenoidów, witaminy A, C, PP, kwasu foliowego i witamin z grupy B. Ponadto zawiera błonnik i pektyny, a jej pestki bogate są w NNKT, dzięki czemu wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego. Idealna do wszelkiego rodzaju dań.

 

3.    Brukiew

Należy do rodziny kapustowatych. W 88% złożona z wody.

Zawiera sporo witaminy C oraz witaminy z grupy B. Idealna podczas diety odchudzającej ponieważ syci na długi czas, nie dostarczając tym samym dużych ilości kalorii. Co więcej wzmacnia włosy, chroni przed ich osłabieniem i wypadaniem, oczyszcza organizm, wspomaga leczenie chorób skóry. Brukiew można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Najsmaczniejsza jest brukiew młoda.

 

4.    Bób

Roślina strączkowa zwana też fasolą fava. Uprawiana jest od ponad 5 tys. lat. Zawiera witaminę C, beta-karoten i składniki mineralne takie jak wapń, żelazo czy magnez. Bogata w białko, dlatego też stanowi idealną alternatywę dla mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Dzięki obecności lektyny wykazuje działanie przeciwnowotworowe, szczególnie zmniejsza ryzyko nowotworu jelita grubego.

 Co więcej obniża poziom cukru we krwi, a także odkwasza organizm poprzez alkalizujący wpływ na organizm. Warto jednak pamiętać, że bób jest ciężkostrawny dlatego też nie jest odpowiedni dla wszystkich.

 

5.    Seler

Współczesne odmiany pochodzą od dzikiego selera naciowego, cenionego jako roślina lecznicza przez starożytnych mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Idealny w dietach odchudzających- bulwa selera w 100 g ma 7 kcal, a w naci zaledwie 5 kcal. Zawiera dwukrotnie więcej witaminy C niż cytrusy, poza tym to skarbnica witamin z grupy B, PP, E i kwasu foliowego. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco mniej  magnezu i żelaza. Seler oczyszcza organizm, działa żółciopędnie, wspomaga trawienie i pracę nerek, pomocny jest również w leczeniu nadciśnienia tętniczego. Idealny dodatek do koktajli oczyszczających, sałatek i dań na ciepło.

 

PRZYJDŹ NA TRENING I POZNAJ NASZ PROGRAM ŻYWIENIOWY!

 

28. października 2016 r.
Zamknij menu