5 najważniejszych zasad zdrowego żywienia

Zasady zdrowego żywienia najłatwiej jest wprowadzać do swojego menu małymi kroczkami. Zacznij od jednej i w kolejnych tygodniach wprowadzaj kolejne. W ten sposób łatwiej skontrolujesz, czy nie zdarzają ci się małe odstępstwa i naruszenia wcześniej ustalonych reguł. Jakie one są?

Zasady zdrowego żywienia w 5 krokach:

1.  Jedz warzywa i owoce podczas każdego posiłku

Pamiętaj o tym, by były w odpowiedniej ilości: raczej więcej warzyw, nawet do 800 g dziennie lub więcej, a jedną lub dwie porcje owoców. Staraj się wybierać zielone warzywa liściaste do sałatek, całego pomidora lub dużego ogórka do kanapek, gęste i warzywne zupy kremy oraz kolorowe jesienne puree z rozgrzewających warzyw, a także wielowarzywne gulasze.

2.   Unikaj przetworzonego jedzenia

Kupuj mięso, warzywa, owoce – z nich następnie przygotowuj posiłki. Dzięki temu w Twoim menu będzie mniej konserwantów. Unikniesz jedzenia zagęszczaczy czy wzmacniaczy smaku. Aby wzbogacić smak kupuj zioła i naturalne przyprawy oraz warzywa, tj. czosnek i cebulę, które są niesamowicie aromatyczne.

3. Picie odpowiedniej ilości wody

Tylko czysta woda potrafi nawodnić nasz organizm. Komórki do swoich procesów metabolicznych nie potrzebują soku, lemoniady czy coli, ale właśnie czystej, najzwyklejszej wody. Najlepiej nawadnia organizm, kiedy pijemy ją między posiłkami. Po wodę sięgaj 1,5h po posiłku i nie później niż 30 minut przed posiłkiem.

4. Uważaj na węglowodany proste!

Unikanie cukru, który jedzony w dużej ilości jest toksyczny dla naszych komórek. Najbardziej szkodliwy jest w połączeniu z tłuszczami trans, które znajdziemy w masowo produkowanych słodyczach, ciastach i gotowych masach i kremach. Zamiast ciastek i słodyczy do swojej diety włącz świeże owoce oraz cukry złożone, czyli te które znajdziesz w produktach pełnoziarnistych! Spożywaj częściej prawdziwy żytni chleb, kasze, ryż, makaron pełnoziarnisty i zwróć uwagę na najzdrowsze kasze tj: grykę, kaszę jaglaną czy amarantus.

5. Wyklucz z diety tłuszcze trans

Eliminacja tłuszczów trans oraz smażenia na tłuszczach roślinnych ( z wyjątkiem oleju kokosowego). Większość tłuszczów roślinnych zawiera w przeważającej ilości kwasy tłuszczowe nienasycone omega 3, 6 i 9, a kiedy poddajemy je obróbce termicznej w wysokiej temperaturze tworzą się kancerogenne związki m.in. akrylamid i akroleina. Najbardziej trwałymi tłuszczami są tłuszcze nasycone i tych własnie należy używać do smażenia, pieczenia i gotowania. Są to np. smalec, masło klarowane, smalec gęsi, olej kokosowy czy słonina. Unikaj utwardzonych tłuszczów roślinnych oraz tłuszczów trans z produktów takich jak np. margaryna. Oskarża się ją o sprzyjanie powstawaniu nowotworów oraz podnoszenie poziom cukru we krwi i upośledzanie gospodarki węglowodanowej!

08. listopada 2017 r.
Zamknij menu