CUKRZYCA zalecenia dietetyczne

Dietetyk Mrs. Sporty radzi

Cukrzyca wymaga zmiany w Twojej diecie - Sprawdź co jeszcze możesz zrobić, żeby zapewnić sobie stabilny poziom insuliny

     

  • redukcja masy ciała (o ile występuje nadwaga lub otyłość)
  • 6-7 posiłków dziennie w terapii insulinowej, 4-5 posiłków przy leczeniu dietą i lekami, o ściśle określonych stałych porach
  • ogranicz spożycie nasyconych kw. tłuszczowych gł. pochodzenia zwierzęcego i cholesterolu (podroby, tłuste mięso i wędliny, słonina, boczek, smalec, konserwy, śmietana, fast foody, żywność wysoko przetworzona), które zawsze nasilają insulinooporność
  • zwiększ podaży nienasyconych kwasów tłuszczowych ( oliwa z oliwek, olej lniany, orzechy, ryby), które działają przeciwzapalnie
  • zwiększ podaży błonnika (produkty zbożowe pełnoziarniste, ciemne pieczywo, otręby, warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych) – obniżają to ładunek glikemiczny posiłkówospożywaj produkty o niskim indeksie glikemicznym, które nie powodują gwałtownego wzrostu stężenia glikozy we krwi: produkty zbożowe pełnoziarniste zamiast jasnych (makaron razowy, ryż brązowy, dziki, kasza gryczana, płatki zbożowe) , nasiona roślin strączkowych, owoce za wyjątkiem banana, winogron, owoce suszone za wyjątkiem rodzynek, warzywa, pestki, orzechy, mleko i prod. mleczne , ryby, mięso
  • pamiętaj, że dodatek białka i tłuszczu do każdego posiłku węglowodanowego obniża ładunek glikemiczny
  • unikaj cukrów prostych (cukier, słodycze, miód, dżemy, słodkie przetwory, niektóre owoce)
  • wyklucz alkohol
  • unikaj smażonych, tłustych, ciężkostrawnych potraw
  • ogranicz sól kuchenną, stosuj przyprawy ziołowe
  • słodziki stosuj w ograniczonych ilościach
  • bądź aktywna fizycznie
  •  

zalecane techniki gotowania:

     

  • gotowanie w wodzie i na parze,
  • pieczenie, duszenie w małej ilości oleju 
  • nie należy rozgotowywać produktów zbożowych i jarzyn, gdyż powoduje to szybsze zwiększenie stężenia glukozy we krwi,
  • gotuj al dente
  •  

07. czerwca 2017 r.
Zamknij menu