Produkty, które dbają o prawidłowy poziom cukru.

 

Tych produktów nie powinno brakować w Twojej kuchni, gdy masz problemy z zachowaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi:

1.   Mięso – chude oraz tłuste. Kupuj świeże z rzeźni lub ubojni, a nie z osiedlowego sklepu. Unikaj również mięsa zapakowanego w plastik oraz gotowych produktów. Prawdziwe przetwory mięsne powinny składać się z mięsa, tłuszczu i soli, która jest konserwantem.

2.   Ryby – jedz te, które lubisz. Korzystaj ze świeżych, mrożonych, natomiast wędzone jedz z umiarem. Włącz do swojego menu łososia, makrelę, śledzie, sardynki, szprotki, pstrąga, dorsza, tuńczyka oraz owoce morza.

3.   Podroby – warto je spożywać minimum dwa, trzy razy w tygodniu. Zapewniają sporo witaminy A, D, żelaza i cynku. Wątroba jest pełna enzymów, które działają odtruwająco.

4.   Tłuszcze, których nie powinno zabraknąć: olej kokosowy, awokado, oliwa z oliwek, olej lniany, masło klarowane, tłuste mięsa, orzechy.

5.   Jaja – jako dodatek do sałatek, zup, składnik omleta czy w postaci jajecznicy.

6.   Warzywa – jedz je pod każdą postaciąi podczas każdego posiłku. Z umiarem spożywaj ziemniaki, marchewkę, kukurydzę oraz inne warzywa konserwowe, które mogą zawierać dużo dodanego cukru.

7.   Owoce - jedz 1, maksymalnie 2 porcje jabłek, moreli, truskawek, grejpfrutów, brzoskwiń, borówek, jeżyn, malin, śliwek lub kiwi. Unikaj dżemów, owocowych jogurtów, soków oraz owoców suszonych.

8.   Nabiał ekologiczny lub z dobrego źródła.

9.   Przyprawy i zioła jak np. cynamon, goździki, kurkuma, imbir, rozmaryn, bazylia, majeranek, pieprz, papryka, czosnek, cebula, pietruszka kolendra, oregano oraz mięta.

10. Czysta woda z dodatkiem soli himalajskiej lub bez, herbaty ziołowe, yerba mate.

Komponuj jadłospis głównie z tych produktów, a po miesiącu twój poziom glukozy we krwi znacznie się poprawi 

01. listopada 2017 r.
Zamknij menu