Przepisy klubowiczek z Wigilijnego stołu

Kutia Eli

składniki:

·         Pęczak gotowany 200 g

·         Masa makowa przetarta

·         Bakalie, żórawina, rodzynki

·         Miód płynny

Wykonanie:

Wszystko razem wymieszać i zjeść 

Kompot z suszu – Lidia Maciszewska

Składniki:

·         1-2 garście suszonych jabłek

·         1-2 garście suszonych śliwek (nie wędzonych !)

·         1 garść suszonych gruszek

·         1 garść suszonych moreli

·         1 garść suszonej żurawiny

·         1 garść rodzynek

·         Figi, daktyle, mango, ananas – to co mamy z suszonych owoców dodaję)

·         Miód do smaku (cukru nie! Chyba, że ze szczyptą wanilii, dla złamania smaku)

·         Szczypta soli

·         2-3 kawałki kory cynamonowej

·         7-10 szt. goździki

·         Cytryna do wyciśnięcia soku

Wykonanie:

Owoce przelać wrzątkiem (umyć!)

Zalać zimną wodą (ja dodaję mineralną z 5 l. pojemnika) na ok. 4 h.

Po ok. 4-5 h zagotować w tej samej wodzie, gotować przez ok. 30-45 min na małym ogniu, w trakcie gotowania dodać cynamon i goździki.

Zostawić. Gdy trochę ostygnie dodać miód do smaku i sok z cytryny (szczypta soli, miodu/cukru z wanilii). Można wrzucić na 15 min  plastry pomarańczy (pamiętaj o wyjęciu, bo zgorzknieje jak wystygnie !)

Potem przecedzam (owoce podaję osobno / nie koniecznie) .

 

CHLEB NA ZAKWASIE

Składniki:

·         40 dag maki żytniej

·         60 dag mąki pszennej

·         ¾ szkl. otrąb

·         ¾ szkl. płatków owsianych

·         ½ szkl. siemienia lnianego

·         ½ szkl. słonecznika

·         4 łyżeczki soli

·         3 łyżeczki cukru

·         + zaczyn

(można odsypać dowolnych, ulubionych składników: pestek dyni, żurawiny, goji, orzechów, itp.)

 

 

Wykonanie:

Wymieszać suche składniki. Dolać pół litra wody gazowanej i pół litra niegazowanej. Dodać zaczyn.

Wymieszać ręką, odstawić na 2 godziny. Po tym czasie odjąć ½ szkl. Na następny chleb (zaczyn, można przechowywać do 2 tygodni w lodówce)

Pozostałe ciasto chlebowe wkładamy o wysmarowanych olejem foremek i odstawiamy min. 6 godzin (można na całą noc). Pieczemy  180 stopniach, w zależności od piekarnika od 1 godziny do 1 godz. 15 min.

 

CHMURKA POD ŁOSOSIA

Składniki na jeden słoik:

·         Serek twarożkowy lub almette mieszamy z chrzanem lub ajvarem (przepis na ajvar www.jadlonomia.com)

·         8 czerwonych papryk

·         2 nieduże bakłażany

·         1 mała ostra papryka

·         Olej lub oliwa z wytłoczyn

·         2 łyżki winnego octu

·         1łyżeczka miodu lub syropu z agawy

·         1 ząbek czosnku

·         Sól i pieprz

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Papryki pokroić na połówki i oczyścić z pestek. Bakłażany pokroić na grub plastry lub na ćwiartki.  Warzywa delikatnie posmarować olejem, posypać solą i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – papryki powinny leżeć skórą do góry. Piec przez ok. 30 min, papryki powinny być lekko czarny na końcach, ale nie całe spalone. Gorące papryki wrzucić do strunowego woreczka lub szczelnego pojemnika na przynajmniej kwadrans – ułatwi to obieranie. Po upływie 15 min wyjąć i obrać ze skórki. Obrane papryki przełożyć do dużej miski razem z bakłażanami. Dodać ząbek czosnku, ocet, miód, sól oraz pieprz i wszystko króbko zblendować.

Spróbować i dodać więcej soli, pieprzu lub jeszcze odrobinę octu. Kiedy jest już odpowiednio doprawiony, przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Chociaż ciężko wyczekać to warto, bo schłodzony ajvar, który zdążył się przegryźć jest po prostu najlepszy.

 

ŚLEDZIE W MAJERANKU WG BONIFRTATÓW

Składniki:

·         ½ kg filetów śledziowych a la matjas

·         1 cebula

·         2-3 ząbki czosnku

·         1 łyżka stołowa (lub więcej) majeranku dobrej jakości, najlepiej z serii „przypraw Bonifraterskich”

·         Sok z 1 cytryny oraz cukier do smaku

 

Wykonanie:

Śledzie wymoczyć, usunąć nadmiar soli. W między czasie cebulę pokroić w cieniutkie półplasterki, włożyć do miski i wymieszać z sokiem z cytryny. Doprawić cukrem do smaku. Odstawić, żeby się „przegryzło”. Ze względu na sok cytrynowy proszę nie używać metalowych misek – odpowiednie będą naczynia szklane, ceramiczne lub porcelanowe

Wymoczone płaty odsączyć i pokroić na paski. Włożyć do miski z cebulą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Wymieszać i włożyć do słoika zalewając olejem. Najlepiej wkładać śledzie do słoika partiami, a każdą kolejną warstwę polewać olejem, pamiętając by ostatnią, najwyższą warstwę zalać olejem tak, by śledzie były nim całkowicie przykryte. Tak przyrządzone śledzie wstawić do lodówki na minimum trzy dni, a optymalnie na tydzień. Podawać z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem w charakterze lekkiego, jarskiego dania obiadowego

 

Sałatka śledziowa z pomidorami – Agnieszka Kędzierawska

Składniki:

·         3 płaty śledziowe

·         9 pomidorów suszonych (takich połówek)

·         6 śliwek  suszonych

·         garść rodzynek (jeśli ktoś nie lubi można pominąć)

·         1 spora cebula

·         1 lub 2 ząbki czosnku

·         kilka łyżek koncentratu pomidorowego

·         sól i pieprz

 

Wykonanie:

Śledzie pokroić w paski (szerokość wg uznania). Pomidory, jeśli nie są ze słoika w oleju, tylko suche, zalać ciepłą wodą aż zmiękną, odsączyć i pokroić dość drobno. Opłukać i pokroić śliwki. Opłukać rodzynki. Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na oleju lub oliwie. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pomidory, śliwki i rodzynki. Po ostudzeniu wymieszać dodatki ze śledziami. 

SURÓWKA Z CYKORII – DOROTA ORZECHOWSKA

Składniki:  

·         cykoria

·         jabłko

·         mandarynka

·         żurawina suszona

 

Wykonanie:

z cykorii wyrzucić biały środek, cykorię, jabłko i mandarynkę pokroić, wszystkie składniki wymieszać i trochę dobrej oliwy, cytryny i powinna trochę postać , jakieś pół godziny. Moja rodzina uwielbia. Smacznego

Sernik – Barbara Palys

Składniki:

·         ser twarogowy na sernik – 1 opakowanie/1 kg – taki, którego nie trzeba mielić

·          4 jajka,

·         2 łyżki czubate kaszy manny,

·          1 łyżka mąki ziemniaczanej,

·         szklanka cukru pudru (200-220g),

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia,

·         1 opakowanie cukru waniliowego,

·         kilka kropli ulubionego zapachu do ciasta (użyłam arakowego),

·         2 paczki herbatników pettit beurre – dno sernika

Wykonanie:

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem w makutrze. Następnie dodajemy stopniowo: kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i zapach. Dodajemy porcjami i mieszamy cały czas. Następnie ubijamy pianę z białek na sztywno i delikatnie mieszamy z resztą składników.

Dno foremki do pieczenia wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wylewamy zmieszane składniki. Pieczemy w temperaturze około 175 stopni przez przynajmniej  godzinę.

SAŁATKA PIECZARKOWA ANI ROGULSKIEJ

Składniki:

·         1 kg pieczarek

·         1 kg marchewki

·         10 jajek

·         natka pietruszki

·         czubata łyżka majonezu

·         sól, pieprz

Wykonanie:

Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce do warzyw na dużych oczkach. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać pieczarki, posolić i dobrze usmażyć tak żeby były „suche”.

Marchew  obrać,  ugotować, ostudzić  i  tak  samo zetrzeć na  tarce.

Jajka  ugotować  na twardo,  ostudzić i obrane  zetrzeć jak wyżej.

 

Wszystkie składniki połączyć, dodać pokrojoną natkę, majonez, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.

29. grudnia 2016 r.
Zamknij menu