Rozgrzewające przyprawy wspomagające odchudzanie

Ostre przyprawy a odchudzanie

Mówi się, że ostre przyprawy przyspieszają metabolizm. Nie bez powodu są składnikiem wspomagaczy i suplementów wpływających na spalanie zmagazynowanej tkanki tłuszczowej. Największe znaczenie ma tutaj kapsaicyna - naturalnie występujący składnik w czerwonej, ostrej papryce. 

Naukowcy z Seulu wykazali jej korzystny wpływ na metabolizm. Badania przeprowadzono na gryzoniach. U zwierząt stwierdzono wzrost hydrolizy tłuszczów wewnątrzkomórkowych. Efekt ten kontrolowany jest na drodze regulacji ekspresji genów białek biorących udział w procesach katabolicznych lipidów.

Ale to nie wszystko!

Badania oddziaływania kapsaicyny na masę ciała prowadzono również na ludziach. W większości przypadków stwierdzono jej działanie odchudzające. Widoczne jest również podobieństwo mechanizmów warunkujących zmniejszenie masy ciała, zachodzących pod wpływem kapsaicyny w organizmach ludzkich i zwierzęcych. Stwierdzono między innymi wzrost rozpadu tłuszczów, wzrost zużycia energii oraz spadek apetytu.

Jakie przyprawy wpływają na odchudzanie?

Cynamon – stabilizuje poziom cukru we krwi, zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II

Imbir – dobry antyoksydant, niszczy wolne rodniki, ponadto wśród jego właściwości wymienić należy ulepszanie działania układu trawiennego, redukcję cholesterolu, a także spalanie tłuszczów. Zaletą imbiru jest też to, że hamuje działanie kortyzolu.

Pieprz Cayenne - Dzięki właściwościom termogenicznym pozwala spalać więcej kalorii przy każdym dobrze „doprawionym” posiłku. Po spożyciu nasz metabolizm przyspiesza, a działanie rozgrzewające powoduje, że spalamy więcej kalorii. Kapsaicyna wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe, pobudzające metabolizm, odchudzające i przeciwmiażdżycowe.

07. grudnia 2017 r.
Zamknij menu