Syrop imbirowy na odporność

Imbir ma silne właściwości wzmacniające organizm. Od dawna herbatka imbirowa stosowana jest na przeziębienie. Kłącze imbiru zawiera fenole, kwasy tłuszczowe oraz enzym zingibainę. Ma silne działanie przeciwbakteryjne i pobudzające układ odpornościowy.

Syrop imbirowy - składniki:

  • 100 g świeżego imbiru
  • 2 laski cynamonu
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • Kilka suszonych goździków
  • 1 cała gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka ‘kwiatu’ gałki muszkatołowej (czyli suszonej osnówki)
  • 1 szkl. przegotowanej wody
  • Pół szklanki miodu

Sposób przygotowania

Imbir zetrzeć na tarce. Zalać wodą i gotować pół godziny. Odcedzić, wsypać miód i resztę przypraw i gotować jeszcze 10 minut. Zdjąć z gazu i pozostawić na kolejne 30 minut. Po tym czasie odcedzić i przelać do szklanej butelki lub słoików.

Syrop imbirowy należy przechowywać w lodówce. Dobrze sprawdzi się jako dodatek do naparu z ziół lub zimowej owocowej herbaty. Można podawać z dodatkiem cytryny.

06. listopada 2017 r.
Zamknij menu