SÓL - biały zabójca
Polacy spożywają aż 3 razy więcej soli niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia WHO, czyli ok. 15 g na dobę! Czym to grozi? Sól zatrzymuje wodę w organizmie, przez to tętnice stają się zbyt "pełne" i zaczyna rosnąć ciśnienie. Zmniejszenie dziennej porcji soli redukuje ciśnienie tętnicze, ryzyko zachorowania na choroby sercowo - naczyniowe oraz pięciokrotnie zmniejsza ryzyko zgonu spowodowane tymi chorobami. Naukowcy podejrzewają też, że sól ma wpływ na powstawanie nowotworów żołądka, cukrzycy typu II, otyłości, powoduje udary mózgu i zwiększa drażliwość systemu nerwowego. Niektórzy porównują jej trucicielską moc do.. silnie toksycznego gazu - chloru. Wypłukuje również wapń z organizmu i może przyczyniać się do zachorowania na osteoporozę. Dlatego jak najszybciej przestań dodawać ten biały "śmieć" do potraw, całkowicie go wyklucz i poczuj w końcu dogłębnie smak swoich ulubionych potraw.

21. lutego 2016 r.
Zamknij menu