Zróżnicowane menu to podstawa zdrowej diety i prosty sposób na to, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych! 

Jadłospis 1600 kcal

 

Śniadanie - Owsianka

 Płatki owsiane                        30g = 3 łyżki

Mleko 3,2%                                   200 ml

Siemię lniane                                 łyżeczka

Gruszka                                          1 sztuka

Cynamon                                        łyżeczka

 Kawa/woda/herbata               1 szklanka

 

Sposób przygotowania:

Ugotuj płatki owsiane na mleku, pod koniec gotowania dodaj siemię lniane. Gruszkę pokrój w cienkie plastry lub kostkę, w zależności jak lubisz i połów na górę gotowej owsianki, na sam koniec posyp owsiankę cynamonem.

 

II śniadanie - Sałatka z tofu

 Tofu naturalne                           90g

Olej rzepakowy                                 łyżeczka

Roszponka                                         25g

Komosa ryżowa                                 20g

Pomidor koktajlowy                          60g

Czosnek w proszku                            szczypta

Sól jodowana                                     szczypta

 Kawa/herbata/woda                1 szklanka

 

Sposób przygotowania:

Ugotuj komosę ryżową, tofu pokrój w kostkę i wymieszaj z olejem, czosnkiem oraz solą, a następnie podsmaż na patelni do momentu zarumienienia. Dodaj wcześniej ugotowaną komosę ryżową, dołóż roszponkę, połówki pomidorów i wymieszaj całość.

 

Obiad - Gotowany dorsz z warzywami

Dorsz                              100g

Burak                                      100g = 1 sztuka

Marchew                                 90g

Pieczarki                                 100g = 5 sztuk

Papryka żółta                          70g

Kasza gryczana                      70g

Woda                              1 szklanka

 

Sposób przygotowania:

Warzywa pokrój w kostkę oraz ugotuj, dorsza odpowiednio przypraw i również ugotuj w lekko osolonej wodzie, tak samo zrób z kaszą. Ugotowane składniki ułóż na talerzu.

 

Przekąska - Czekoladowy deser

 Awokado                         50g

Banan                                     100g

Kakao 16%                            1 łyżka

Wiórki kokosowe                  1 łyżeczka

 Woda - 1 szklanka

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą.

 

Kolacja - Kanapki z twarożkiem

 Chleb żytni                      2 kromki

Ogórek kiszony                      120g

Twaróg półtłusty                    60g

Siemię lniane                         5g

Koperek świeży                     8g

Woda                               1 szklanka

 

Sposób przygotowania:

Twaróg możesz zmiksować blenderem, aby uzyskać gładką konsystencję. Do twarożku pokrój drobno ogórki kiszone. Dodaj koperek oraz zioła jakie lubisz, przypraw według swojego smaku. Twarożek nałóż na kanapki.

14. maja 2020 r.
Zamknij menu