Jadłospis 1600 kcal
Zróżnicowane menu to podstawa zdrowej diety i prosty sposób na to, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych!
Jadłospis 1600 kcal
Śniadanie - Owsianka
Płatki owsiane 30g = 3 łyżki
Mleko 3,2% 200 ml
Siemię lniane łyżeczka
Gruszka 1 sztuka
Cynamon łyżeczka
Kawa/woda/herbata 1 szklanka
Sposób przygotowania:
Ugotuj płatki owsiane na mleku, pod koniec gotowania dodaj siemię lniane. Gruszkę pokrój w cienkie plastry lub kostkę, w zależności jak lubisz i połów na górę gotowej owsianki, na sam koniec posyp owsiankę cynamonem.
II śniadanie - Sałatka z tofu
Tofu naturalne 90g
Olej rzepakowy łyżeczka
Roszponka 25g
Komosa ryżowa 20g
Pomidor koktajlowy 60g
Czosnek w proszku szczypta
Sól jodowana szczypta
Kawa/herbata/woda 1 szklanka
Sposób przygotowania:
Ugotuj komosę ryżową, tofu pokrój w kostkę i wymieszaj z olejem, czosnkiem oraz solą, a następnie podsmaż na patelni do momentu zarumienienia. Dodaj wcześniej ugotowaną komosę ryżową, dołóż roszponkę, połówki pomidorów i wymieszaj całość.
Obiad - Gotowany dorsz z warzywami
Dorsz 100g
Burak 100g = 1 sztuka
Marchew 90g
Pieczarki 100g = 5 sztuk
Papryka żółta 70g
Kasza gryczana 70g
Woda 1 szklanka
Sposób przygotowania:
Warzywa pokrój w kostkę oraz ugotuj, dorsza odpowiednio przypraw i również ugotuj w lekko osolonej wodzie, tak samo zrób z kaszą. Ugotowane składniki ułóż na talerzu.
Przekąska - Czekoladowy deser
Awokado 50g
Banan 100g
Kakao 16% 1 łyżka
Wiórki kokosowe 1 łyżeczka
Woda - 1 szklanka
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą.
Kolacja - Kanapki z twarożkiem
Chleb żytni 2 kromki
Ogórek kiszony 120g
Twaróg półtłusty 60g
Siemię lniane 5g
Koperek świeży 8g
Woda 1 szklanka
Sposób przygotowania:
Twaróg możesz zmiksować blenderem, aby uzyskać gładką konsystencję. Do twarożku pokrój drobno ogórki kiszone. Dodaj koperek oraz zioła jakie lubisz, przypraw według swojego smaku. Twarożek nałóż na kanapki.