Jedz produkty bogate w białko: będziesz zdrowsza i szczęśliwsza!
więcej
Jajka MITY i PRAWDA.
- Mit 1 – Jajka podnoszą cholesterol. Faktem jest, że żółtka zawierają 186mg cholesterolu (62% zalecanej dziennej dawki).
badania pokazują co innego – im więcej zjesz cholesterolu z pożywienia tym nasza wątroba produkuje go mniej. Cholesterol z pożywienia nie wpływa na stężenie cholesterolu w osoczu krwi!
Najlepiej jeść jajka na miękko lub w formie delikatnie ściętej jajecznicy.
Jaka mają mnóstwo pozytywnych własnościowi:
- Są bogate w luteinę i zeaksantynę, przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko chorób oczu, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej i zaćmy
- Są bardzo bogate w cholinę, składnik odżywczy nasz mózg, najnowsze statystyki mówią, że ponad 90% ludzi mają niedobór choliny
- Są one bogate w świetnej jakości białka, które mają wiele zalet, w tym – pomagają w zwiększeniu masy mięśniowej i poprawieniu jakości kości
- Badania pokazują, że jaja zmniejszaj uczucie sytości i pomagają spalić tłuszcz.
Badania udowadniają, że osoby jedzące jajka :
- W prawie wszystkich przypadkach poziom "dobrego"cholesterolu idzie w górę
- Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdujące się w jajkach obniżają stężenia triglicerydów we krwi
- Poziom związków antyrakowych i obniżających cholesterol, takich jak luteina i zeaksantyna znacznie wzrasta
- Niektóre badania wykazują zmniejszone ryzyko udaru mózgu.
źródło: motywatordietetyczny.pl/2015/09/mity-na-temat-jajek-jajka-sa-zdrowe-badania/
28. września 2015 r.