Dietetyczne słodkości - zdrowe przepisy bez cukru!
Zdrowo i na słodko? To możliwe!
Babeczki z czerwonej fasoli i banana
Składniki:
· puszka czerwonej fasoli
· 1 banan
· 1 łyżka kakao
· 2 jajka
· Szczypta soli himalajskiej
· Aromat śmietankowy
· 3 łyżki jogurtu naturalnego
· 5 łyżek mąki owsianej
· ½ łyżeczki sody oczyszczonej
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
· Stewia lub miód
Przygotowanie:
Fasolę wypłukać i zalać letnią wodą. Ostawić na 1 godzinę, aby wypłukać sól. Po tym czasie zblendować na gładką masę wraz z bananem. Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą. Jajka ubić ze szczyptą soli, dodać resztę składników i ponownie wymieszać.
Nakładać łyżką do silikonowych foremek do ¾ pojemności i piec 20 minut w temp. 180C.
Rafaello z kaszy jaglanej
Składniki:
· 1 woreczek kaszy jaglanej
· ½ szkl. mleka
· 1 szklanka wiórków kokosowych
· 200 g suchego twarogu półtłustego
· Szczypta soli
· Stewia lub miód do smaku
Przygotowanie:
Kaszę ugotować z mlekiem i wodą, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po przestudzeniu wsypać do naczynia, dodać starty na tarce na małych oczkach twaróg (lub rozdrobniony widelcem) oraz resztę składników i wymieszać dokładnie łyżką. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach. Podawać schłodzone.
Pralinki kakaowe
Składniki:
· 1 woreczek kaszy jaglanej
· ½ szkl. mleka
· 200 g suchego twarogu półtłustego
· 1 płaska łyżka kakao
· 1 łyżka siemienia lnianego mielonego
· 2 łyżki otrębów owsianych
· Szczypta soli
· Stewia lub miód do smaku
Przygotowanie:
Kaszę ugotować z mlekiem i wodą, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po przestudzeniu wsypać do naczynia, dodać starty na tarce na małych oczkach twaróg (lub rozdrobniony widelcem) oraz resztę składników i wymieszać dokładnie łyżką. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Schłodzić w lodówce. Po godzinie wyjąć i obtaczać w surowym kakao.
Pralinki pomarańczowo bakaliowe z odżywką białkową
Składniki:
· 1 woreczek kaszy jaglanej
· ½ szkl. mleka
· 200 g suchego twarogu półtłustego
· 50 g odżywki białkowej (koncentrat białka serwatkowego – smak kruche ciastko)
· Skórka starta z połówki pomarańczy
· ½ szkl. rodzynek
· 2 łyżki zmielonych w młynku płatków owsianych
· Stewia lub miód do smaku
Przygotowanie:
Kaszę ugotować z mlekiem i wodą, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po przestudzeniu wsypać do naczynia, dodać starty na tarce na małych oczkach twaróg (lub rozdrobniony widelcem) oraz resztę składników i wymieszać dokładnie łyżką. Wstawić na godzinę do lodówki. Jeżeli masa jest zbyt rzadka i po schłodzeniu w lodówce nie da się formować równych kuleczek należy dodać jeszcze jedną łyżkę zmielonych płatków. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w odżywce białkowej wymieszanej ze zmielonymi płatkami owsianymi. Podawać schłodzone.