Dietetyczne słodkości - zdrowe przepisy bez cukru!

Zdrowo i na słodko? To możliwe!

Babeczki z czerwonej fasoli i banana

Składniki:

·         puszka czerwonej fasoli

·         1 banan

·         1 łyżka kakao

·         2 jajka

·         Szczypta soli himalajskiej

·         Aromat śmietankowy

·         3 łyżki jogurtu naturalnego

·         5 łyżek mąki owsianej

·         ½ łyżeczki sody oczyszczonej

·         ½ łyżeczki proszku do pieczenia

·         Stewia lub miód

Przygotowanie:

Fasolę wypłukać i zalać letnią wodą. Ostawić na 1 godzinę, aby wypłukać sól. Po tym czasie zblendować na gładką masę wraz z bananem. Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą. Jajka ubić ze szczyptą soli, dodać resztę składników i ponownie wymieszać.

Nakładać łyżką do silikonowych foremek do ¾ pojemności i piec 20 minut w temp. 180C.

Rafaello z kaszy jaglanej

Składniki:

·         1 woreczek kaszy jaglanej

·         ½ szkl. mleka

·         1 szklanka wiórków kokosowych

·         200 g suchego twarogu półtłustego

·         Szczypta soli

·         Stewia lub miód do smaku

Przygotowanie:

Kaszę ugotować z mlekiem i wodą, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po przestudzeniu wsypać do naczynia, dodać starty na tarce na małych oczkach twaróg (lub rozdrobniony widelcem) oraz resztę składników i wymieszać dokładnie łyżką. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach. Podawać schłodzone.

Pralinki kakaowe

Składniki:

·         1 woreczek kaszy jaglanej

·         ½ szkl. mleka

·         200 g suchego twarogu półtłustego

·         1 płaska łyżka kakao

·         1 łyżka siemienia lnianego mielonego

·         2 łyżki otrębów owsianych

·         Szczypta soli

·         Stewia lub miód do smaku

Przygotowanie:

Kaszę ugotować z mlekiem i wodą, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po przestudzeniu wsypać do naczynia, dodać starty na tarce na małych oczkach twaróg (lub rozdrobniony widelcem) oraz resztę składników i wymieszać dokładnie łyżką. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Schłodzić w lodówce. Po godzinie wyjąć i obtaczać w surowym kakao.

 

 

 

Pralinki pomarańczowo bakaliowe z odżywką białkową

Składniki:

·         1 woreczek kaszy jaglanej

·         ½ szkl. mleka

·         200 g suchego twarogu półtłustego

·         50 g odżywki białkowej (koncentrat białka serwatkowego – smak kruche ciastko)

·         Skórka starta z połówki pomarańczy

·         ½ szkl. rodzynek

·         2 łyżki zmielonych w młynku płatków owsianych

·         Stewia lub miód do smaku

Przygotowanie:

Kaszę ugotować z mlekiem i wodą, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po przestudzeniu wsypać do naczynia, dodać starty na tarce na małych oczkach twaróg (lub rozdrobniony widelcem) oraz resztę składników i wymieszać dokładnie łyżką. Wstawić na godzinę do lodówki. Jeżeli masa jest zbyt rzadka i po schłodzeniu w lodówce nie da się formować równych kuleczek należy dodać jeszcze jedną łyżkę zmielonych płatków. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w odżywce białkowej wymieszanej ze zmielonymi płatkami owsianymi. Podawać schłodzone.

15. stycznia 2017 r.
Zamknij menu