Dietetyczne święta z Mrs.Sporty - potrawy konkursowe

KOKOSOWY KARP KLUBOWICZKI MAI

Składniki:

     

  • ·         Filety z karpia
  • ·         Sok z cytryny
  • ·         Sól
  • ·         Pieprz
  • ·         Kolendra
  • ·         Jajka
  • ·         Wiórki kokosowe
  • ·         Masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
  •  

Przygotowanie:

Filety skropić sokiem z  cytryny, posypać przyprawami i odstawić na godzinę do lodówki. Obtoczyć dwa razy: najpierw w jajku, potem w wiórkach. Smażyć na złoty kolor.

 

 PIEROŻKI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA KLUBOWICZKI IZABELI

Składniki na ciasto:

     

  • ·         280 g mąki
  • ·         1 jajko
  • ·         ½ szkl. ciepłej wody
  • ·         2 łyżki oleju
  • ·         Szczypta soli
  •  

 Składniki na nadzienie:

     

  • ·         250 g sera feta
  • ·         150 g szpinaku rozdrobnionego
  • ·         2 ząbki czosnku
  • ·         Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • ·         Łyżeczka masła
  •  

Przygotowanie: szpinak dusimy na patelni z dodatkiem masła, czosnku, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Lekko przestudzić, dodać ser feta i wymieszać. Nadziewać pierożki i gotować.

 

SAŁATKA Z BROKUŁEM

Składniki:

     

  • ·         1 ugotowany brokuł
  • ·         Ser feta
  • ·         Migdały uprażone na suchej patelni
  • Sos czosnkowy:
  • ·         Jogurt naturalny
  • ·         Jogurt grecki
  • ·         Odrobina majonezu light
  • ·         Przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz
  •  

 

Przygotowanie:

Różyczki brokuła ułożyć na talerzu. Na nim ułożyć ser feta. Polać sosem czosnkowym i posypać prażonymi migdałami. 

 BANANOWE CIASTECZKA

Przepis na ok. 15 sztuk

Składniki:

     

  • ·         2 banany
  • ·         1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • ·         2 łyżki rodzynek
  • ·         2 łyżki orzechów włoskich
  • ·         ¼  łyżeczki cynamonu
  • ·         Szczypta soli
  •  

Przygotowanie: banany rozgnieść widelcem, następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać. Masę podzielić na 15 części i formować ciasteczka, lekko spłaszczając widelcem. Uformowane układać na wyłożonej papierem blasze i piec ok 20min w temp. 180C. Poczekać aż wystygną i podawać. 

 

SAŁATKA RYBNA KLUBOWICZKI MARZENY

Składniki:

     

  • ·         2 marchewki,
  • ·         Liść laurowy,
  • ·         Ziele angielskie,
  • ·         Vegeta,
  • ·         Cebula pokrojona w talarki,
  • ·         Papryka ostra do smaku
  •  

Wszystkie składniki gotować do miękkości marchewki.

     

  • ·         3 jajka ugotowane na twardo,
  • ·         1 zeszklona cebula pokrojoną w kostkę,
  • ·         200 g ryby
  •  

Po ugotowaniu marchewki do miękkości wyciągamy ją i do wywaru wrzucamy rybę gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Po ugotowaniu wyciągnąć i wystudzić.

Sałatkę układamy warstwami:

     

  • 1. Ryba rozdrobniona
  • 2. Cebula zeszklona,
  • 3. Starta marchewką drobnych oczkach,
  • 4. Jogurt naturalny z 1 łyżeczką majonezu,
  • 5. Białka jajek starte na drobnych oczkach
  • 6. Żółtko jajek starte na drobnych oczkach.
  •  

PEŁNOZIARNISTE NAPOLEONKI JAGLANE Z KOKOSEM MRS.SPORTY

Składniki:

     

  • ·         2 woreczki kaszy jaglanej
  • ·         Mleko roślinne
  • ·         2 łyżki masła
  • ·         Stewia lub ksylitol
  • ·         ½ szk. wiórków kokosowych
  • ·         1 opakowanie herbatników pełnoziarnistych 250 g
  • ·         ½ łyżeczki soli
  •  

 

Przygotowanie:

Woreczki z kaszą zalać mlekiem wymieszanym pół na pół z wodą i ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (aż wchłonie cały płyn). Wysypać z woreczka, dodać ½ szklanki mleka oraz 2 łyżki masła i miksować za pomocą blendera do uzyskania gładkiej i gęstej masy. Osłodzić, posolić, dosypać wiórki kokosowe i wymieszać. Ostawić na 15 minut, aby masa przestygła. Herbatniki podzielić na pół i jedną częścią wyłożyć formę. Na herbatnikach rozsmarować masę i przykryć pozostałymi herbatnikami. Wstawić na noc do lodówki.

KAKAOWE NAPOLEONKI JAGLANE Z RODZYNKAMI W RUMIE

Składniki:

     

  • ·         2 woreczki kaszy jaglanej
  • ·         Mleko roślinne
  • ·         2 łyżki masła
  • ·         ½ szkl. rodzynek
  • ·         ½ szkl suszonych śliwek
  • ·         1 płaska łyżka prawdziwego kakao
  • ·         1 opakowanie herbatników czekoladowych 250 g
  • ·         ½ łyżeczki soli
  • ·         Aromat rumowy
  •  

 

Przygotowanie:

Śliwki i rodzynki zalać gorącą wodą wraz z aromatem rumowym. Woreczki z kaszą zalać mlekiem wymieszanym pół na pół z wodą i ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (aż wchłonie cały płyn). Wysypać kaszę z woreczka, dodać ½ szklanki mleka oraz 2 łyżki masła i miksować za pomocą blendera do uzyskania gładkiej i gęstej masy. Dodać sól, kakao, suszone owoce (po odsączeniu z wody) i ponownie zmiksować blenderem. Ostawić na 15 minut, aby masa przestygła. Herbatniki podzielić na pół i jedną częścią wyłożyć formę. Na herbatnikach rozsmarować masę i przykryć pozostałymi herbatnikami. Wstawić na noc do lodówki.

22. grudnia 2016 r.
Zamknij menu