Dietetyczne święta z Mrs.Sporty - potrawy konkursowe
KOKOSOWY KARP KLUBOWICZKI MAI
Składniki:
- · Filety z karpia
- · Sok z cytryny
- · Sól
- · Pieprz
- · Kolendra
- · Jajka
- · Wiórki kokosowe
- · Masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Filety skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami i odstawić na godzinę do lodówki. Obtoczyć dwa razy: najpierw w jajku, potem w wiórkach. Smażyć na złoty kolor.
PIEROŻKI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA KLUBOWICZKI IZABELI
Składniki na ciasto:
- · 280 g mąki
- · 1 jajko
- · ½ szkl. ciepłej wody
- · 2 łyżki oleju
- · Szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- · 250 g sera feta
- · 150 g szpinaku rozdrobnionego
- · 2 ząbki czosnku
- · Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- · Łyżeczka masła
Przygotowanie: szpinak dusimy na patelni z dodatkiem masła, czosnku, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Lekko przestudzić, dodać ser feta i wymieszać. Nadziewać pierożki i gotować.
SAŁATKA Z BROKUŁEM
Składniki:
- · 1 ugotowany brokuł
- · Ser feta
- · Migdały uprażone na suchej patelni
- Sos czosnkowy:
- · Jogurt naturalny
- · Jogurt grecki
- · Odrobina majonezu light
- · Przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Różyczki brokuła ułożyć na talerzu. Na nim ułożyć ser feta. Polać sosem czosnkowym i posypać prażonymi migdałami.
BANANOWE CIASTECZKA
Przepis na ok. 15 sztuk
Składniki:
- · 2 banany
- · 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- · 2 łyżki rodzynek
- · 2 łyżki orzechów włoskich
- · ¼ łyżeczki cynamonu
- · Szczypta soli
Przygotowanie: banany rozgnieść widelcem, następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać. Masę podzielić na 15 części i formować ciasteczka, lekko spłaszczając widelcem. Uformowane układać na wyłożonej papierem blasze i piec ok 20min w temp. 180C. Poczekać aż wystygną i podawać.
SAŁATKA RYBNA KLUBOWICZKI MARZENY
Składniki:
- · 2 marchewki,
- · Liść laurowy,
- · Ziele angielskie,
- · Vegeta,
- · Cebula pokrojona w talarki,
- · Papryka ostra do smaku
Wszystkie składniki gotować do miękkości marchewki.
- · 3 jajka ugotowane na twardo,
- · 1 zeszklona cebula pokrojoną w kostkę,
- · 200 g ryby
Po ugotowaniu marchewki do miękkości wyciągamy ją i do wywaru wrzucamy rybę gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Po ugotowaniu wyciągnąć i wystudzić.
Sałatkę układamy warstwami:
- 1. Ryba rozdrobniona
- 2. Cebula zeszklona,
- 3. Starta marchewką drobnych oczkach,
- 4. Jogurt naturalny z 1 łyżeczką majonezu,
- 5. Białka jajek starte na drobnych oczkach
- 6. Żółtko jajek starte na drobnych oczkach.
PEŁNOZIARNISTE NAPOLEONKI JAGLANE Z KOKOSEM MRS.SPORTY
Składniki:
- · 2 woreczki kaszy jaglanej
- · Mleko roślinne
- · 2 łyżki masła
- · Stewia lub ksylitol
- · ½ szk. wiórków kokosowych
- · 1 opakowanie herbatników pełnoziarnistych 250 g
- · ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Woreczki z kaszą zalać mlekiem wymieszanym pół na pół z wodą i ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (aż wchłonie cały płyn). Wysypać z woreczka, dodać ½ szklanki mleka oraz 2 łyżki masła i miksować za pomocą blendera do uzyskania gładkiej i gęstej masy. Osłodzić, posolić, dosypać wiórki kokosowe i wymieszać. Ostawić na 15 minut, aby masa przestygła. Herbatniki podzielić na pół i jedną częścią wyłożyć formę. Na herbatnikach rozsmarować masę i przykryć pozostałymi herbatnikami. Wstawić na noc do lodówki.
KAKAOWE NAPOLEONKI JAGLANE Z RODZYNKAMI W RUMIE
Składniki:
- · 2 woreczki kaszy jaglanej
- · Mleko roślinne
- · 2 łyżki masła
- · ½ szkl. rodzynek
- · ½ szkl suszonych śliwek
- · 1 płaska łyżka prawdziwego kakao
- · 1 opakowanie herbatników czekoladowych 250 g
- · ½ łyżeczki soli
- · Aromat rumowy
Przygotowanie:
Śliwki i rodzynki zalać gorącą wodą wraz z aromatem rumowym. Woreczki z kaszą zalać mlekiem wymieszanym pół na pół z wodą i ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (aż wchłonie cały płyn). Wysypać kaszę z woreczka, dodać ½ szklanki mleka oraz 2 łyżki masła i miksować za pomocą blendera do uzyskania gładkiej i gęstej masy. Dodać sól, kakao, suszone owoce (po odsączeniu z wody) i ponownie zmiksować blenderem. Ostawić na 15 minut, aby masa przestygła. Herbatniki podzielić na pół i jedną częścią wyłożyć formę. Na herbatnikach rozsmarować masę i przykryć pozostałymi herbatnikami. Wstawić na noc do lodówki.