Pasztet z fasoli i soczewicy
Dietetyczny pasztet bez mięsa
Przepis na 6 porcji
Składniki:
200 g pieczarek
2 białe cebule
160 g soczewicy z puszki
240 g fasoli białej z puszki
60 g masła klarowanego
50 g orzechów włoskich
20 g pestek słonecznika
80 g czarnych oliwek
6 suszonych pomidorów w oleju
3 ząbki czosnku
Sól, pieprz, tymianek, estragon, majeranek
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na maśle (4 łyżki), aż się przyrumieni. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i razem smażyć, aż do momentu gdy woda odparuje, a pieczarki lekko się przyrumienią. Przełożyć do miseczki. Na pozostałej części masła podsmażyć czosnek. Po chwili dodać soczewicę wraz z fasolą, przyprawy i posiekane orzechy oraz pestki słonecznika. Zdjąć z ognia i jeszcze ciepłe zmiksować na gładką masę. Oliwki oraz pomidory pokroić w drobną kosteczkę i wymieszać z pasztetem.
Pasztet przełożyć do szczelnych pojemniczków lub słoików. Przechowywać w lodówce.