Pasztet z fasoli i soczewicy

Dietetyczny pasztet bez mięsa

Przepis na 6 porcji

Składniki:

200 g pieczarek

2 białe cebule

160 g soczewicy z puszki

240 g fasoli białej z puszki

60 g masła klarowanego

50 g orzechów włoskich

20 g pestek słonecznika

80 g czarnych oliwek

6 suszonych pomidorów w oleju

3 ząbki czosnku

Sól, pieprz, tymianek, estragon, majeranek

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na maśle (4 łyżki), aż się przyrumieni. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i razem smażyć, aż do momentu gdy woda odparuje, a pieczarki lekko się przyrumienią. Przełożyć do miseczki. Na pozostałej części masła podsmażyć czosnek. Po chwili dodać soczewicę wraz z fasolą, przyprawy i posiekane orzechy oraz pestki słonecznika. Zdjąć z ognia i jeszcze ciepłe zmiksować na gładką masę. Oliwki oraz pomidory pokroić w drobną kosteczkę i wymieszać z pasztetem.

 

Pasztet przełożyć do szczelnych pojemniczków lub słoików. Przechowywać w lodówce.

Moduły w 1 porcji:

Mięso ¾

Warzywa ¼

Tłuszcze 2

 

Link do przepisu w naszej aplikacji mobilnej. 

18. grudnia 2017 r.
Zamknij menu