Siła tkwi w spokoju - mniej treningów lepsze zdrowie i efety

Poprzez zdrowy układ odpornościowy do sukcesu

Dzięki regularnemu treningowi o umiarkowanej intensywności redukujemy aktywność hormonów odpowiedzialnych za stres, wzmacniając jednocześnie układ odpornościowy. Dzięki trzem jednostkom treningowym tygodniowo organizm jest stymulowany w sposób optymalny, bez narażania go na nadmierny stres.

Siła tkwi w spokoju - taka jest bowiem podstawowa zasada superkompensacji - czyli zwiększenia zdolności organizmu do wykonywania wysiłku. Tu daje się zauważyć związek pomiędzy treningiem a liczbą zachorowań - wszystko zależy zatem od umiejętności dawkowania treningu!!!  

Wpływ czynników obciążających wywołanych treningiem na narządy układu odpornościowego - Model krzywej wg Niemana

Krzywa (patrz na rysunek) wskazuje na związek pomiędzy obciążeniem fizycznym organizmu, a układem odpornościowym (na wykresie przedstawiono ryzyko infekcji górnych dróg oddechowych). Z wykresu wynika, że w porównaniu z umiarkowanym obciążeniem treningowym, zarówno zbyt intensywny trening, jak i brak aktywności fizycznej idą w parze z podwyższonym ryzykiem zakażenia górnych dróg oddechowych. Model ten nie uwzględnia jednak innych ważnych czynników wywierających wpływ na organizm (narażenie na czynniki chorobotwórcze, ich potencjał zarażania oraz zdolność danych patogenów do wywoływania chorób, alergie, sytuacja związana z odżywianiem, warunki pogodowe podczas treningu, stres fizyczny i psychiczny, niedobór snu, odmienne postrzeganie objawów choroby przez osoby uprawiające sport i wiele innych czynników).

Top 5 produktów żywieniowych zwiększających odporność 

     

  1. Brokuły - Sulforafany znacząco poprawiają aktywność naturalnych komórek obronnych organizmu. Typowy układ odpornościowy został wyposażony w możliwość wytwarzania przeciwciał przy udziale sulforafanów.
  2. Cytryny, grejpfruty - Duża zawartość witaminy C i antyoksydantów
  3. Migdały - najlepszym ze wszystkich orzechów jest słodki migdał. Badania naukowe wykazały, że migdały obniżają poziom cholesterolu. Poza tym mają podobne lecznicze działanie na jelita, jak prebiotyki. 
  4. Prawdziwe mięso, mleko, ser - Zapobiega przeziębieniom Istotny pierwiastek śladowy jest istotny dla układu obronnego organizmu. Występuje na przykład w mięsie, mleku i w serze.
  5. Mięso, ryby, jaja (najlepiej surowe) Zawierają witaminę B12, która jest istotna w procesie podziału komórek. Organizm potrzebuje jej w procesie wytwarzania krwi, podziału komórek oraz w celu prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Człowiek nie jest w stanie jej wytworzyć samodzielnie.
  6.  

Dzięki kilku małym wskazówkom na dzień powszedni wzmocnisz swoją odporność:

     

  • Jedz kolorowo (im bardziej kolorowo na Twoim talerzu, tym więcej witamin dostarczasz swojemu organizmowi).
  • Jedz powoli i nie przejadaj się (tak ochronisz swój przewód pokarmowy)
  • Raz dziennie poświęć 5 - 10 minut tylko dla siebie.
  • Ćwicz regularnie, ale nie codziennie!
  • Wyjdź na świeże powietrze, poruszaj się - każdy ruch wspomaga przemianę materii.
  • Śpij 7 - 8 godzin na dobę, przełącz się przed snem na „tryb regeneracyjny” - połóż się wygodnie, oddychaj głęboko.
  • Przestrzegaj przerw między posiłkami - w ten sposób organizm odpoczywa również od cukru!
  • Zrób sobie naprzemienny prysznic (zimny i ciepły) - to pobudza przemianę materii.
  • Spraw sobie osobistą nagrodę - zrób coś dla siebie! Miła kąpiel, kosmetyka - całkowite uwolnienie od stresu, bez wyrzutów sumienia
  • Oddychaj przez nos - śluzówka filtruje wdychane powietrze.
  •  

30. grudnia 2016 r.
Zamknij menu