Szarlotka na mące gryczanej
dietetyczna szarlotka w wersji fit
Przepis na 10 porcji
Składniki:
0,5 kg mąki gryczanej
Pół kostki masła
2 łyżki jogurtu greckiego
3 jajka
4 duże jabłka
0,5 szklanki wody
50 g cynamonu
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Żółtka zmiksować z jogurtem na gładko. Białka wstawić do lodówki. Mąkę masło i masę z żółtkami umieścić w misce i dłonią wyrabiać ciasto (stopniowo dolewać wodę, dla uzyskania odpowiednio zwartej konsystencji). Podzielić ciasto na 3 części. Dwie z nich wstawić do lodówki, a resztę do zamrażarki.
Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Umieścić w garnku z odrobiną wody, posypać obficie cynamonem i dusić do miękkości. Zdjąć z gazu.
Blaszkę lub okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Wyłożyć spód i boki ciastem wyjętym z lodówki. Ponakłuwać widelcem i zapiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
W czasie pieczenia zmiksować białka wraz z odrobiną soli. Na podpieczony i gorący spód wyłożyć białka oraz pianę z białek, a na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Piec ok. 30 minut w 180C.