Wigilijna zupa krem z pieczarek

dietetyczne przepisy na święta

Przepis na 4 porcje

Składniki:

600 g pieczarek

2 cebule

4 ziemniaki

2 łyżki masła klarowanego

100 ml śmietany, 18%

Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki

1 l. bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Cebulę zrumienić na maśle. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Całość wymieszać i smażyć przez około 5 minut, aż pieczarki ładnie się zarumienią. Dodać i pokrojonego w kosteczkę ziemniaka, chwilę podsmażyć, następnie przełożyć do garnka, dodać listek laurowy i ziele angielskie i zalać bulionem. Całość gotować, aż ziemniaki zmiękną (ok. 15 minut).

Następnie wyjąć listek oraz ziela angielskie, a zupę zmiksować na gładki krem. Śmietankę wymieszać z odrobiną ciepłej zupy, zaprawić zupę i całość doprawić do smaku.

 

Przed podaniem zupę udekorować rumianymi pieczarkami i suszoną natką pietruszki.

Moduły w 1 porcji:

Zboża 1/2

Warzywa 1

Tłuszcz 1 1/2

Klinknij po przepis w naszej aplikacji. 

21. grudnia 2017 r.
Zamknij menu