Wigilijna zupa krem z pieczarek
dietetyczne przepisy na święta
Przepis na 4 porcje
Składniki:
600 g pieczarek
2 cebule
4 ziemniaki
2 łyżki masła klarowanego
100 ml śmietany, 18%
Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki
1 l. bulionu warzywnego
Sposób przygotowania:
Cebulę zrumienić na maśle. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Całość wymieszać i smażyć przez około 5 minut, aż pieczarki ładnie się zarumienią. Dodać i pokrojonego w kosteczkę ziemniaka, chwilę podsmażyć, następnie przełożyć do garnka, dodać listek laurowy i ziele angielskie i zalać bulionem. Całość gotować, aż ziemniaki zmiękną (ok. 15 minut).
Następnie wyjąć listek oraz ziela angielskie, a zupę zmiksować na gładki krem. Śmietankę wymieszać z odrobiną ciepłej zupy, zaprawić zupę i całość doprawić do smaku.
Przed podaniem zupę udekorować rumianymi pieczarkami i suszoną natką pietruszki.