Gruszka - królowa jesieni
Odkryj niezwykłą moc owoców
Gruszka, podobnie jak jabłko, należy do rodziny różowatych i jest zaliczana do owoców pestkowych. Zawiera jednak mniej kwasów i jest bardziej lekkostrawna od jabłka. Właśnie dlatego nadaje się nawet do przygotowywania kleiku dla niemowląt. Z całą pewnością nie do przecenienia są jej właściwości zdrowotne. Dzięki wysokiej zawartości błonnika szybko zaspokaja głód i przyspiesza przemianę materii. Gruszkę można więc bez wahania zjeść na drugie śniadanie, albo dodać ją do pożywnej sałatki.
Odmian grusz jest mnóstwo, podobno nawet 5 tysięcy. Różnią się rodzajem skórki, soczystością miąższu i aromatem. Cechą wspólną wszystkich odmian jest charakterystyczny kształt. Owoce rodzimych odmian zbiera się od lipca do października, by pięknie prezentowały się w koszu wśród pozostałych darów jesieni.
Gruszki po zerwaniu szybko dojrzewają. Nawet niedojrzałe i bardzo twarde owoce w temperaturze pokojowej błyskawicznie nabierają słodyczy i stają się soczyste. Lepiej przechowywać je z dala od innych warzyw i owoców, by nie przejrzewały zbyt szybko. Przechowywane lodówce pozostaną jędrne i świeże nawet przez tydzień.
Składniki odżywcze w pigułce
Gruszki zawierają wiele witamin i minerałów, a w 80% składają się z wody. Są odpowiednie także dla osób, które chcą schudnąć, ponieważ zapobiegają napadom głodu i pobudzają trawienie.
Witaminy z grupy B regulują przemianę węglowodanów, tłuszczów i białek.
Witamina C zabija drobnoustroje chorobotwórcze, poprawia wydolność organizmu, wspomaga produkcję kolagenu i przyczynia się do utrzymania stabilnej tkanki łącznej.
Fosfor wzmacnia układ nerwowy.
Oprócz tego znajdziemy w nich: potas, wapń, żelazo, jod, cynk i magnez. Zawierające jedynie ok. 52 kcal na 100 gram gruszki są więc prawdziwymi niskokalorycznymi bombami witaminowymi.
Warto wiedzieć
Gruszki zawierają najwięcej witamin tuż pod skórką, dlatego najlepiej spożywać je na surowo i bez obierania (nawet w przypadku osób mających problemy z żołądkiem, zawierają bowiem mało kwasów).
Jedzmy gruszki!
Gruszki można przygotowywać na wiele sposobów. Nadają się na kompot albo jako dodatek do mięs. Świetnie sprawdzają się również w sałatkach. Doskonale smakują z serem i orzechami, a także z dziczyzną. W niektórych regionach Europy szczególną popularnością cieszy się jesienią danie jednogarnkowe, składające się z fasoli, boczku i gruszek. Kto woli lżejszą kuchnię, powinien koniecznie spróbować naszej ulubionej sałatki z fenkułem (koprem włoskim) i gruszką!
Przepis na sałatkę z fenkułem i gruszką
Składniki na dwie porcje:
2 małe bulwy fenkułu (kopru włoskiego)
1 gruszka
1 limonka
1 pęczek rukwi wodnej
1 łyżeczka oleju sezamowego lub z orzechów włoskich
sól i pieprz
Sposób wykonania:
1. Fenkuł umyć, gruszki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
2. Fenkuł i gruszkę pokroić na cienkie plasterki, skropić sokiem z limonki i wymieszać z rukwią wodną.
3. Sałatkę wymieszać z olejem, doprawić solą i pieprzem, podawać.
I na koniec...
Czy wszyscy wiedzą, jak przygotować słynny deser o kuszącej nazwie „piękna Helena”? Gruszki należy obrać, dusić z dodatkiem soku z cytryny i cukru, a następnie podawać z lodami waniliowymi, polane gorącym sosem czekoladowym. Ten wyrafinowany deser jest może dosyć kaloryczny, ale z pewnością wart jest grzechu!