Czas na jesienne przetwory!
Dlaczego warto robić (i jeść!) domowe przetwory?
Smaki lata zamknięte w słoiczkach to nie tylko pyszny sposób na spędzanie jesiennych i zimowych wieczorów. Domowe przetwory są ważnym elementem diety. Dlaczego?
Kiszonki
Zakisić można praktycznie wszystko i nie wymaga to dużego nakładu czasu. Kiszone ogórki czy kapusta sprawdzą się jako dodatek do obiadów. Papryczki, cukinia i wiele innych warzyw mogą też posłużyć jako składnik sałatek. Warto o nich pamiętać, ze względu na to, że:
- zakwaszają żołądek,
- wzmacniają odporność,
- pomagają w trawieniu,
- regulują metabolizm,
- poprawiają aktywność hormonów tarczycy,
- działają bakteriobójczo,
- stabilizują poziom cukru we krwi.
Konserwowe
Najlepiej wybierać te domowe, bo wiemy czego użyliśmy podczas ich przyrządzania. W sklepie do ogórków konserwowych często dodają soli, cukru, konserwantów lub oleju. Przyprawy mogą wzmocnić ich barwę lub wyostrzyć smak, ale nadmiar cukru nie jest wskazany w diecie.
Przetwory owocowe
Dżemy i soki to alternatywa dla świeżych owoców, deserów i słodkości w ponure dni. Zachowują błonnik i część witamin, a także mają niesamowity smak i aromat. Przetwory zrobione w domu przede wszystkim nie mają tyle cukru co sklepowe. Dzięki naturalnej fruktozie poprawiają humor i można je mieć zawsze w domowej piwniczce czy spiżarce. Własnoręcznie wykonane przetwory mogą być prezentem dla bliskich: wystarczy że użyjemy ładnej nakrętki czy naklejki z datą produkcji.