FASZEROWANY OGÓREK
Szybkie, zdrowe i pyszne dania
Składniki na 4 porcje:
(na 1 porcję – podziel ilości składników przez 4)
1 ogórek sałatkowy (600 g)
4 łyżeczki ziaren słonecznika
16 pomidorków koktajlowych
300 g twarożku wiejskiego
sól
pieprz biały
pieprz kolorowy grubo mielony
1 garść rzeżuchy
Sposób przygotowania:
Ogórka umyć i przekroić wzdłuż na pół. Łyżeczką usunąć część nasienną. Połówki ogórka pokroić ukośnie na 8 kawałków. Ziarna słonecznika podprażyć bez tłuszczu na patelni z powłoką teflonową na jasnobrązowy kolor. Pomidorki umyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda szypułkowe i pokroić miąższ w drobną kostkę. Twarożek przełożyć do miseczki, wymieszać z ziarnami słonecznika i kawałeczkami pomidorów. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wypełnić masą zagłębienia w ogórkach. Posypać kolorowym pieprzem i rzeżuchą, ułożyć na talerzu i podawać.