ZUPA ZIEMNIACZANA Z GRANATEM I WĘDZONĄ SZYNKĄ
PRZEPISY NA JESIEŃ: ZUPY I DANIA JEDNOGARNKOWE
Składniki na 4 porcje:
Na 1 porcję: podziel ilości składników przez 4
1 owoc granatu (ok. 200 g)
480 g ziemniaków mączystych
2 szalotki
1 łyżka oliwy z oliwek
200 ml wytrawnego białego wina
1 l bulionu warzywnego
20 ml sherry
sól i świeżo zmielony pieprz
100 g wędzonej szynki wieprzowej
Do przygotowania pesto:
1 pęczek natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka świeżo startego parmezanu
2 łyżki posiekanych migdałów
6 łyżek oliwy
Sposób przygotowania:
Owoc granatu przekroić na pół, trzymając połówkę nad miską, uderzać drewnianą łyżką w skórkę tak długo, aż oddzielą się wszystkie ziarna; odłożyć je na bok. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Szalotki obrać, pokroić w drobną kostkę i razem z ziemniakami poddusić na rozgrzanym oleju. Wlać białe wino i bulion. Gotować na małym ogniu przez ok. 25 minut. Aby przygotować pesto, zmiksować blenderem grubo posiekaną natkę pietruszki, obrany czosnek, parmezan, migdały i oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Zupę zmiksować blenderem, doprawić do smaku sherry, solą i pieprzem. Szynkę podsmażyć na chrupko na suchej patelni na małym ogniu. Wlać zupę na talerze, dodać szynkę. Skropić zupę pesto, posypać ziarnami granatu i podawać.